Bestel direct
Home hero arrow

Reisgids Tsjechië

Reistips en advies over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Tsjechië

Reisgids Tsjechië

Tsjechië is een land dat weer helemaal tot bloei komt na een aantal decennia gebukt te zijn gegaan onder het communisme. Steden krijgen hun oude grandeur weer terug en het wordt steeds makkelijker de prachtige natuur van het land te ontdekken. Een aantal hoogtepunten voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Tsjechië.

Praag

Praag


Uiteraard mag een bezoek aan Praag niet ontbreken wanneer u naar Tsjechië gaat. Deze prachtige, historische stad heeft eigenlijk te veel hoogtepunten om allemaal op te noemen. Een wandeling over de Karelsbrug is een belevenis op zich, vol met gotische beelden en religieuze afbeeldingen die de gehele brug sieren. Een absolute must is verder de Joodse wijk Josefov, waar u absoluut een bezoek moet brengen aan de Joodse begraafplaats, erg indrukwekkend. Voor een prachtig uitzicht over de stad is de Praagse burcht een geschikte plek, ook erg leuk om daar rond te wandelen tussen de paleizen en kerken, een architectonisch hoogtepunt.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov


Het middeleeuwse stadje Cesky Krumlov begint Praag naar de kroon te steken als het gaat om dé toeristische trekpleister van Tsjechië. Gelegen in een bocht van de rivier de Moldau zijn het kasteel en burcht de absolute highlights van de stad. Een wandeling door de oude stad is ook een belevenis op zich, u komt hier de Sint Vituskerk tegen, een aantal musea en voor de liefhebbers van bier, de Eggenberg Brouwerij. Een bijzondere ervaring is daarnaast een bezoek aan de nabijgelegen grafiet mijnen die een goed beeld geven van de werkwijze in de mijnen in vroegere tijden.

Reuzengebergte

Reuzengebergte


Op de grens van Tsjechië en Polen vindt u het Reuzengebergte, een bergachtig gebied dat elk jaar veel toeristen trekt. Het is een schitterend natuurgebied met vele kilometers aan wandelroutes die perfect staan aangegeven. Bijzonder zijn de rotsen van Adršpach, waar u een prachtige waterval kan bezichtigen, omgeven door schitterende rotsformaties. Het Reuzengebergte wordt daarnaast ook steeds meer ontdekt als skigebied. Er bevinden zich inmiddels zo’n 20 pistes rond een aantal gezellige dorpen als Pec pod Sněžkou, Teplice nad Metují en Špindlerův Mlýn.

Geldzaken in Tsjechië

Betaalmiddelen

De munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 CZK. Biljetten van 5000 CZK worden weinig gebruikt en u kunt deze biljetten daarom beter zoveel mogelijk vermijden. Alle andere biljetten worden veelvuldig gebruikt.

Het gebruik van creditcards als betaalmiddel in Tsjechië is beperkt. In grote winkels of hotels zult u in veel gevallen met een creditcard kunnen betalen. Op andere plekken is dit echter vaak niet mogelijk, dus zorg ervoor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Tsjechië

Geld opnemen kan in Tsjechië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor reizen naar Tsjechië hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie moet te betalen, probeer daarom het aantal transacties tot een minimum te beperken.

Als u graag een buffer wilt meenemen in alternatieve valuta’s dan kunt u dit doen in alle grote valuta’s zoals euro’s en Amerikaanse dollars, deze zullen op vrijwel ieder wisselkantoor worden ingewisseld. Euro’s zullen ook in veel winkels worden geaccepteerd, maar over het algemeen is het goedkoper om in CZK te betalen. Aangezien u binnen het Schengengebied reist, bent u in principe niet beperkt in de hoeveelheid contant geld die u meeneemt, zelfs niet als u met het vliegtuig reist.

Betaalgewoonten in Tsjechië

Fooi geven in Tsjechië is gebruikelijk. In restaurants is het geven van 10% fooi normaal. Daarnaast is het afronden van het bedrag in de taxi ook veel voorkomend. Daarnaast kunt u als u ergens anders een goede service ontvangt uw waardering uitdrukken in de vorm van een kleine fooi.

Afdingen is in Tsjechië, net zoals in Nederland, niet gebruikelijk. Wij raden u aan niet af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristische plekken of op de markt is het vaak wel mogelijk om af te dingen, maar meer dan 10-20% zult u waarschijnlijk niet van de prijs afkrijgen. Een goede tactiek is om niet zelf af te dingen, maar om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan kronen in Tsjechië

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Tsjechië reist:

Flesje water - 20 CZK

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 100 CZK

Halve liter bier - 30 CZK

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 300 CZK

Cappuccino - 42 CZK

Buskaartje - 25 CZK

Tsjechische kronen bestellen bij GWK Travelex

Tsjechische kronen bestellen bij GWK Travelex

Ga goed voorbereid op reis naar Tsjechië. Bestel voor vertrek uw Tsjechische kroon met de beste GWK Travelex wisselkoers en zonder commissie! Zo heeft u tijdens uw reis Tsjechische kronen op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel!

BESTEL DIRECT UW TSJECHISCHE KRONEN

Vervoer in Tsjechië

Per trein

Tsjechië heeft een vrij uitgebreid spoornetwerk. Vanuit Praag kunt u per trein alle delen van Tsjechië prima bereiken. Let er wel op dat u de sneltrein (rychlík) neemt, aangezien een stoptrein ook echt op elk station stopt en u er veel langer over doet om uw bestemming te bereiken. Voor de sneltrein doet u er goed aan om uw treinticket vooraf te reserveren, aangezien deze treinen veel gebruikt worden (ook door de Tsjechen zelf).

Per bus

Een veel voorkomend vervoermiddel in Tsjechië is de bus. Er zijn een aantal busvervoerders die verbindingen hebben tussen de grote steden in Tsjechië, waarvan CAD de bekendste is. Ook in de steden zelf is de bus het makkelijkste en snelste middel om naar verschillende wijken in de stad te gaan. In de steden zult u ook regelmatig de ouderwetse trolleybus zien rijden, bussen die net als trams met elektriciteit worden voortgedreven

Per metro

In Praag kunt u ook gebruik maken van de metro. U kunt uw tickets op de metrostations zelf kopen, maar dat gaat net zo gemakkelijk ook bij tijdschriftenkiosken of tabakswinkels. Let er goed op dat u bij het overstappen een nieuw metrokaartje nodig heeft, het is daarom handig voordat u de metro instapt alvast een aantal kaartjes tegelijk te kopen.

GWK Travelex in Tsjechië

GWK Travelex in Tsjechië

GWK Travelex heeft geen vestigingen in Tsjechië. Bestel daarom voor aanvang van uw reis naar Tsjechië online uw Tsjechischë kronen bij GWK Travelex. Wanneer u Tsjechischë kronen met de valuta terugkoopgarantie bestelt, kunt de overgebleven Tsjechischë kronen na u reis terugwisselen tegen dezelfde koerswaarde en zonder provisie!

BESTEL DIRECT UW TSJECHISCHE KRONEN