Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Turkije

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Turkije

Turkije

Betoverende landschappen, prachtige stranden en boeiende steden, er is veel moois te ontdekken in Turkije. Hierbij presenteren we u een aantal zaken die handig zijn om te weten wanneer u naar Turkije op reis gaat.

Ontdek de wereldsteden van Turkije

Ontdek de wereldsteden van Turkije


De meeste Turkse steden zijn al duizenden jaren geleden ontstaan en hebben daardoor vrijwel allemaal een interessante mix van cultuur en tradities. Istanbul, het vroegere Constantinopel, is één van de grootste steden ter wereld en was ooit de hoofdstad van zowel het Byzantijnse als het Ottomaanse Rijk. De stad staat met name bekend om de ligging, precies op de grens tussen Azië en Europa, met de Bosporus als duidelijke scheidslijn. De hoofdstad Ankara is een moderne metropool en Izmir is een groeiende stad, mooi gelegen tussen de bergen en de ruige kustlijn van Turkije.

Ontdek de oude ruïnes en cultureel erfgoed

Ontdek de oude ruïnes en cultureel erfgoed


Turkije is een ideale bestemming voor liefhebbers van historie en architectuur, gezien de vele beschavingen die het land hebben bevolkt in de loop van de geschiedenis. Voor ruïnes uit de Griekse en Romeinse tijd moet u richting Egeïsche en Mediterrane streken, waar u indrukwekkende marmeren overblijfselen treft van steden, monumenten en tempels. Ephesus en de steden langs de Egeïsche Zee zijn daarvoor een goed vertrekpunt. Voor Byzantijnse architectuur is de Hagia Sophia een absolute must see, terwijl u voor bouwwerken uit het Ottomaanse Rijk in Bursa en Edirne moet zijn. Waarschijnlijk de meest bekende plek die een link heeft met de oudheid is Troje, inmiddels onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed, gelegen in het noordwesten van Turkije.

Geniet van schitterende stranden

Geniet van schitterende stranden


Langs de uitgestrekte kustlijn vindt u de meest mooie stranden, van de Middellandse Zee helemaal tot aan de Zwarte Zee. Bodrum is een prachtige bestemming met olijfbomen en rotsachtige inhammen en Çirali en Phaselis staan bekend om hun stranden met de turquoise kust. De Turkse kust ligt ook bezaaid met all-inclusive resorts zoals in Antalya, Marmaris, Fethiye en Kas, terwijl steden als Kalkan en Alaçati hun dorpse uitstraling hebben behouden.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Turkije is de Turkse lira (TRY). Turkse lira biljetten zijn er in 5, 10, 20, 50, 100 en 200 TRY. Het is in Turkije zeer verstandig om voldoende kleine coupures (20 en kleiner) op zak te hebben voor kleine transacties. Biljetten van 200 TRY kunnen beter vermeden worden, tenzij u zeker weet dat u grote aankopen gaat doen. Alle andere biljetten zijn wel heel gangbaar en worden veelvuldig gebruikt.

Daarnaast is de creditcard een gangbaar betaalmiddel in Turkije. Creditcards worden in de meeste pinautomaten geaccepteerd. Houd er echter wel rekening mee dat over iedere transactie kosten worden berekend. Zorg er dus voor dat u uw transacties zoveel mogelijk beperkt. In grote winkelketens en hotels zult u met een creditcard of Nederlandse bankpas kunnen betalen. Echter zal dit op veel andere plekken niet mogelijk zijn. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft in verschillende coupures.

Geld opnemen in Turkije

Geld opnemen kan in Turkije met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor Turkije hoeft u uw pas niet op ‘wereldstand’ te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal €500 per dag opnemen. Houd er wel rekening mee dat u voor iedere transactie extra moet te betalen.

In Turkije is het zeer verstandig om een buffer in andere valuta’s aan te houden. Geschikte valuta’s hiervoor zijn euro’s of Amerikaanse dollars. Deze valuta’s kunnen vrijwel overal in Turkije worden omgewisseld. Daarnaast zult u in veel gevallen in beide valuta’s kunnen betalen. Het is meestal voordeliger om in lira’s te betalen. Zorg er dus wel voor dat u voldoende TRY bij u heeft. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet worden geaccepteerd. Als u contant geld met een waarde van boven de 5.000 Amerikaanse dollar wilt in- of uitvoeren, dient u dit aan te geven bij de Turkse douane.

Betaalgewoonten in Turkije

In goedkope restaurants, cafés en bars wordt een fooi van 5-10% gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In luxe restaurants is het gebruikelijk om 10-15% fooi te geven. Het is daarnaast gebruikelijk om hotelpersoneel, portiers, kappers en muzikanten fooi te geven. De norm hierbij is 2 lira per persoon. Mocht u fooi geven, dan graag in lira of buitenlandse valuta, maar liever geen munten die lastig zijn om te wisselen. Taxichauffeurs verwachten over het algemeen geen fooi, maar het is acceptabel om het bedrag af te ronden als u dat wilt.

Afdingen is in Turkije zeker aan te raden. Probeer minstens 40% van de prijs af te krijgen, zet vooral niet te laag in! In restaurants en grote winkelcentra is afdingen minder gebruikelijk, houd hier rekening mee.

Wat bent u kwijt aan lira’s in Turkije

Om u een idee te geven wat u qua uitgaven kunt verwachten, hieronder een overzicht, omgerekend in euro’s:

voor één – 4,50 euro

Maaltijd voor één in een gemiddeld restaurant – 8 euro

Flesje water – 0,30 euro

Cappuccino – 2 euro

Halve liter bier – 2,60 euro

Lokaal buskaartje – 0,60 euro

Reizen door Turkije

Per bus

De bus is een ideaal vervoersmiddel om de lange afstanden binnen Turkije te overbruggen, waarbij u ruime keus heeft uit de routes die u wilt nemen. Prijzen zijn afhankelijk van hoe luxe u zelf wilt dat uw busreis is. Een reis van Istanbul naar Antalya kost ongeveer 45 Turkse lira met een standaard busverbinding, gaat u voor meer luxe dan kan dit oplopen tot 60 Turkse lira. Om in de steden zelf met de bus te reizen moet u uw buskaartje bij een kiosk kopen bij de busterminal of via een lokale operator.

Per trein

Ook reizen per trein is goed verzorgd in Turkije. Het spoornetwerk staat onder beheer van de Turkse Staatsspoorwegen en ook hier zijn prijzen verdeeld over verschillende klassen, waarbij u ook kunt kiezen voor slaaptreinen, geschikt om langere afstanden af te leggen. Het is niet onverstandig om de treinkaartjes, voor met name de lange afstanden, een paar weken van tevoren te boeken. De Engelse site seat61.com kan u daarbij ondersteunen.

Per vliegtuig

In zo’n groot land als Turkije is reizen per vliegtuig een effectieve manier om snel naar een volgende bestemming te gaan. De bekendste vliegtuigmaatschappij met de meeste binnenlandse verbindingen is Turkish Airways.

Per taxi

Taxi’s worden veel gebruikt voor het vervoer binnen de Turkse steden zelf. U kunt er zelf één aanhouden langs de straat of een taxi bestellen per telefoon die ongeveer op elke straathoek te vinden is. De tarieven lopen op de meter en zijn eenvoudig te volgen, waarbij het wel helpt om uw bestemming op te schrijven voor de taxichauffeur. Voor wat grotere groepen kunt u het beste gebruik maken van een dolmuş, een taxibusje die een vaste route aflegt voor slechts 2 Turkse lira per rit.

Bestel uw Turkse lira via GWK Travelex

Bestel uw Turkse lira via GWK Travelex

U kunt eenvoudig uw Turkse lira die u nodig heeft bij ons bestellen. Bij het bestellen heeft u de keuze om uw Turkse lira zelf af te halen bij een vestiging bij u in de buurt of een luchthaven voor vertrek, u kunt uw Turkse lira ook bij uw thuis af laten leveren. Verder is GWK Travelex ook in Turkije zelf aanwezig, mocht u bij aankomst op uw bestemming uw geldzaken bij ons willen regelen. U vindt onze vestigingen op de grote luchthavens en in de grote steden van Turkije.

Bestel hier uw Turkse lira