Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in de Verenigde Staten

Alles wat u moet weten voor een onbezorgde roadtrip of een bezoek aan een Amerikaanse stad zoals New York

Amerika

Bent u van plan een rondreis te maken door Amerika? Of u kiest voor een roadtrip of een luiervakantie langs de kustlijn van dit prachtige land, hier volgen alvast een paar tips voor een onvergetelijke rondreis door Amerika. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in de USA.

Amerikaanse wereldsteden

Amerikaanse wereldsteden


Wie kiest voor een roadtrip door Amerika, staat direct al voor een lastige keuze. Langs de west- of oostkust reizen? De oostkust overweldigt u door de glitter and glamour van de bekende stad New York en het Witte Huis in Washington, waarbij de westkust een bruisende cultuur en zon biedt. San Francisco en Los Angeles zijn de absolute must see steden van de westkust.

Het avontuurlijke Amerika

Het avontuurlijke Amerika


Sportievelingen trekken in de zomer massaal naar de kust van Florida om allerlei watersporten te beoefenen, van kite- en golfsurfen tot waterskiën. Ook is het goed mogelijk om hier te duiken of een onvergetelijke zwemtocht met dolfijnen te maken. Amerika staat ook bekend om de vele nationale parken die over het land verspreid liggen. Yellowstone National Park is het oudste nationale park ter wereld. Met geisers, warmtebronnen en een grote diversiteit aan wildlife is dit een populaire plek wanneer u van natuurschoon en avontuur houdt.

Ontdek de stranden van Amerika

Ontdek de stranden van Amerika


Amerika heeft ongetwijfeld de meest afwisselende kustlijn ter wereld. De plaatsen rond Key West in Florida zijn ideaal om volledig te ontspannen. Hier kunt u genieten van paradijselijke stranden, vissen vanuit een bootje of met een parachute achter een speedboot hangen. Als u houdt van zien en gezien worden, is het strand van Santa Monica perfect. Hier komt u ongetwijfeld een verzameling van opvallende persoonlijkheden tegen. Gaat u voor chique, dan moet u vanuit New York zeker even langs The Hamptons gaan. Hier kunt u in alle rust van dure cocktails op het strand genieten.

Geldzaken

Betaalmiddelen

Betalen in Amerika doet u met de munteenheid van de Verenigde Staten, de Amerikaanse dollar (USD). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 USD. Biljetten van 2 dollar worden vrijwel niet gebruikt, u zult ze dan ook nauwelijks tegenkomen in het dagelijkse betalingsverkeer. Biljetten van 20 dollar of kleiner worden het meeste gebruikt. Biljetten groter dan 20 dollar komen minder vaak uit pinautomaten en zijn daarom wat minder gangbaar. In sommige kleine winkels kunt u zelfs tegenkomen dat deze biljetten niet geaccepteerd worden.

De creditcard is in Amerika een zeer gangbaar betaalmiddel. Er zijn weinig landen op de wereld waar creditcards zo algemeen geaccepteerd zijn als in de Verenigde Staten. U zult zien dat u op vele plekken met creditcard kunt betalen. Zorg toch altijd voor een goed alternatief, door ook contant geld op zak te hebben.

Geld opnemen in Amerika

Geld opnemen kan bij de meeste geldautomaten in Amerika met uw Nederlandse pinpas. Denk eraan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken. De meeste Nederlandse pinpassen hanteren een maximaal pinbedrag van 500 euro per dag, houdt hier ook van tevoren rekening mee. Daarnaast kunnen per transactie extra kosten worden gerekend, denk hierbij na voordat u geld opneemt of ergens ter plekke pint.

In Amerika kunt u een groot scala aan valuta omwisselen. Grote valuta als euro’s, Britse ponden of Canadese dollars worden bij ieder wisselkantoor of bank geaccepteerd. Het is altijd aan te raden om een extra buffer in euro’s bij de hand te hebben, in geval van noodsituaties. Let er wel op dat, wanneer u besluit contact geld mee te nemen naar Amerika, u nooit meer dan 10.000 Amerikaanse dollars in- of uit het land mag voeren. Indien u meer wilt meenemen, kunt u contact opnemen met de Amerikaanse douane.

Betaalgewoonten in de Verenigde Staten

Net als in Nederland is het gebruikelijk fooi te geven in restaurants of andere horecagelegenheden. Bij twijfel, geef fooi. Dit is een vuistregel in Amerika. Net als in Canada zijn de fooien royaal, omdat ze een belangrijk onderdeel van het salaris zijn. In restaurants geeft u minimaal 15-20% fooi. Het is altijd mogelijk om per pinpas of creditcard fooi te geven. In een bar is het gebruikelijk om $1 fooi per drankje te geven. Voor schoonheidsspecialisten, kappers of gidsen is een fooi van 20% de norm. Piccolo’s, buschauffeurs en portiers verwachten zo’n $1 per koffer. Het is handig om altijd losse dollars op zak te hebben. Voor korte taxiritten geeft u $1 fooi. Voor een taxirit vanaf het vliegveld is 15-20% van het totaalbedrag de norm.

Afdingen is daarentegen erg ongebruikelijk. Wij raden het niet aan om dit te doen in Amerika.

Wat u kwijt bent aan dollars in Amerika

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Amerika reist:

Flesje water - 1,75 dollar

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 10,25 dollar

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 23,00 dollar
Cappuccino - 2,25 dollarHalve liter bier - 3,75 dollar

Buskaartje - 1,90 dollar

Ga goed voorbereid op reis, bestel uw dollars voor aanvang van uw reis. Zo heeft u altijd dollars op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel.

Bestel hier uw dollars

Vervoer binnen Amerika

Per vliegtuig

Gezien het grote oppervlakte van Amerika is het voor Amerikanen erg gebruikelijk om tussen verschillende steden en staten per vliegtuig te reizen. Door het groot aantal maatschappijen zijn binnenlandse vluchten vaak goedkoper dan het reizen per bus of trein.

Per trein

Het reizen per trein door Amerika wordt steeds populairder. Dit komt door de uitbreiding van het spoornetwerk tussen de grote steden, maar met name de verbindingen naar het binnenland van Amerika zorgen ervoor dat u comfortabel en snel grote afstanden kunt afleggen. Amtrack is de voornaamste aanbieder van treinvervoer in Amerika.

Per bus

Nachtbussen is een traditionele manier om u tijdens de nacht honderden kilometers verderop brengen, dwars door het land. Deze lange ritten kunnen wel erg vermoeiend zijn, let daarom goed op aanbiedingen van goedkope vluchten en treinreizen. Greyhound en Coach USA zijn de bekendste busmaatschappijenerika.

GWK Travelex in Amerika

GWK Travelex in Amerika

Voordat u naar Amerika vertrekt is het handig om alvast wat contante Amerikaanse dollars bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze dollars kunt u eenvoudig in Nederland online bestellen of afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Uiteraard kunt u in Amerika zelf ook langs gaan bij één van onze vestigingen om ter plekke dollars op te nemen. Travelex is in de Verenigde Staten aanwezig op een aantal grote luchthavens en in een aantal grote steden. Met onze handige store locator kunt u precies zien waar het dichtstbijzijnde wisselkantoor zich bevindt.

Bestel uw Amerikaanse dollars