Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Vietnam

Alles wat u moet weten voor een onbezorgd verblijf in Vietnam

Vietnam

Vietnam begint in rap tempo ontdekt te worden als vakantiebestemming. Deze tot voor kort verborgen parel van Zuidoost-Azië heeft alles, van bruisende steden en prachtige stranden tot schitterende natuur. We zetten de hoogtepunten van dit diverse vakantieland voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Vietnam.

Hanoi

Hanoi


Als u reist naar Vietnam is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Indrukwekkend is het Ho Chi Minh Mausoleum, waar de revolutionaire leider zelf ligt opgebaard, overigens tegen zijn wens in om gecremeerd te worden. Bent u even klaar met de chaos van de stad dan is het aan te raden richting Hoan Kiem Lake te gaan, waar u heerlijk kunt rondwandelen in een prachtige omgeving. ‘s Avonds is het daarentegen weer avontuurlijk om rond te lopen in de gezelligheid van de oude wijk van Hanoi, waar u veel restaurants en winkels tegen zult komen.

Halong Bay   

Halong Bay  


Vanuit Hanoi bent u met de boot vrij snel midden in een stuk paradijs op aarde, Halong Bay. Zonder twijfel één van de mooiste plekken van Vietnam. In deze baai kunt u varen tussen duizenden reusachtige rotsen die uit het blauwe water herrijzen. Gaat u voor wat meer luxe dan moet u wat meer betalen voor een boottocht die u naar een rustig gebied brengt waar u heerlijk kunt ontspannen. Heeft u er wat minder geld voor over dan is de kans aanwezig dat u naar de uitpuilende toeristische attracties in de baai gevaren wordt. Bijzonder zijn de drijvende dorpjes en de grotten die onvergetelijk mooi zijn.

Ho Chi Minh   

Ho Chi Minh  


Een andere stad in Vietnam die zeer de moeite waard is om te bezoeken in Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon. Het centrale plein, waar een immens groot standbeeld staat, vernoemd naar de oude leider, is indrukwekkend. Het hoogtepunt van de stad is echter het War Remnants museum, waar u een goed beeld krijgt van de verschrikkelijkheden van de Vietnamoorlog. Een blijvende herinnering aan de oorlog zijn de Cu Chi tunnels die door de Vietcong als verbindingstunnel en schuilplaats werden gebruikt. Inmiddels iets verbreed voor westerse toeristen, maar nog steeds niet geschikt als u last heeft van claustrofobie!

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese dong (VND). Bankbiljetten zijn er in 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 VND. U zult dus met miljoenen in uw zak over straat gaan! Het kan zijn dat u nog kleinere VND biljetten in handen krijgt, deze zijn van een oudere serie en worden soms meegegeven als wisselgeld. Al deze biljetten zijn in principe zeer gangbaar. Soms kan het verkrijgen van wisselgeld een probleem zijn in Vietnam, zorg er dus voor dat u voldoende kleine coupures op zak heeft.

Creditcards kunnen over het algemeen worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Vietnam

Geld opnemen kan in Vietnam met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. In de meeste gevallen ontvangt u maximaal 2 miljoen dong (ongeveer 90 euro) per geldopname. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

In Vietnam is het zeker aan te raden om een buffer in alternatieve valuta aan te houden. Het is het beste om dit te doen in Amerikaanse dollars. Deze kunnen overal worden omgewisseld en zullen ook in vele winkels en hotels worden geaccepteerd. Euro’s kunnen op veel plekken ook worden omgewisseld, maar buiten de grote steden is dit soms niet mogelijk. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Als u meer dan 15 miljoen VND of vreemde valuta met een grotere waarde dan 5.000 Amerikaanse dollars in- of uitvoert, dient u dit aan te geven bij de Vietnamese douane.

Betaalgewoonten in Vietnam

Het geven van een fooi in Vietnam is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt een fooi gegeven van zo’n 10%. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.

Afdingen is zeker aan te raden in Vietnam. Vooral in toeristische gebieden kunt u door afdingen tot wel de helft van de prijs komen. Zet dus niet te laag in! Een goede strategie is om weg te lopen als u de prijs te hoog vindt, zeer waarschijnlijk zal de verkoper u dan een nieuw aanbod doen. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan dong in Vietnam

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Vietnam reist:

Flesje water - 6.000 VND

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 45.000 VND

Halve liter bier - 20.000 VND

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 350.000 VND

Cappuccino - 40.000 VND

Buskaartje - 6.000 VND

Ga goed voorbereid op reis, bestel uw Vietnamese dong voor aanvang van uw reis. Zo heeft u altijd contant geld op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel.

Vervoer door Vietnam

Per bus

De beste manier om Vietnam te doorkruisen is met de bus. Met een zogenaamde ‘open tour’ ticket reist u met een vrij luxe express bus door Vietnam en doet u de meest bekende steden aan. U kunt zelf kiezen hoe lang u ergens blijft. Zelfs nog beter is het kopen van een ‘point to point’ ticket, waarbij u de open tour route neemt, maar ook kunt uitstappen bij de minder toeristische plekken. Het is wel raadzaam om deze tickets vooraf te reserveren.

Per vliegtuig

Heeft u wat meer tijd dan is het reizen per trein een absolute aanrader. In de trein in Vietnam heeft u meer ruimte en is het over het algemeen ook een stuk veiliger. Ga er wel vanuit dat u lang onderweg bent (een treinreis van Hanoi naar Ho Chi Minhstad duurt al gauw 30 uur). Voordeel is wel dat u alles meekrijgt van het prachtige Vietnamese landschap. De tarieven zijn niet hoog, u kunt daarom gemakkelijk eersteklas reizen.

Per cyclo

Een populaire manier van vervoer in de grote Vietnamese steden is de cyclo, een fietstaxi. Vanwege de drukte in de stad raden we u aan deze taxi alleen overdag te nemen vanwege de veiligheid. Het is een goede manier om de lokale bevolking wat te steunen, maar spreek vooraf wel een prijs voor uw rit af, u wilt ze natuurlijk ook weer niet te veel op weg helpen!

GWK Travelex in Vietnam   

GWK Travelex in Vietnam  

Voordat u naar Vietnam vertrekt is het handig om alvast wat Vietnamese dong contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze dong kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen kantoren in Vietnam heeft.

Bestel direct uw Vietnamese dong