Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Zuid-Afrika

Alles wat u moet weten over geld voor een zorgeloos verblijf in dit Afrikaanse land

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika wordt een steeds populairdere bestemming voor het maken van een rondreis. Safari’s, wijngebieden en prachtige steden, u kunt er zeker van zijn dat uw rondreis door Zuid-Afrika onvergetelijk zal worden. We hebben de belangrijkste highlights op een rij gezet. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in dit Afrikaanse land.

De mooiste wildparken

De mooiste wildparken


Zuid-Afrika staat bekend om haar vele natuur- en wildparken, waarvan de bekendste het Krugerpark is. In alle vroegte met een parkranger het park in en, wanneer u een beetje geluk heeft, kunt u tijdens de safari de gehele big five spotten, een onvergetelijke ervaring. Naast het Krugerpark zijn het Bontebok National Park en het Tsitsikamma National Park echte aanraders om u te vergapen aan al het natuurschoon en de diversiteit aan prachtige dieren die in dat deel van de wereld leven.

Kaapstad

Kaapstad


Een bezoek aan Kaapstad is ook zeer de moeite waard. Het letterlijke hoogtepunt van deze bruisende stad is de Tafelberg, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op Kaapstad zelf. U kunt deze op verschillende manieren beklimmen, u bespaart tijd wanneer u de kabelbaan neemt. Een ander iconisch herkenningspunt is Robbeneiland, de gevangenis voor de kust waar Nelson Mandela een deel van zijn 27 jaar durende gevangenschap heeft doorgebracht. De beklemmende sfeer van het eiland zal u ongetwijfeld voor altijd bijblijven. Voor heerlijke hapjes, drankjes en gezelligheid is er elke zaterdag de City Bowl Market, een absolute aanrader!

Johannesburg

Johannesburg


Hoewel Kaapstad de hoofdstad van Zuid-Afrika is, is Johannesburg de grootste stad van dit land.

Bovenaan de lijst staat toch wel het Apartheid Museum, de plek waar u in detail het begrip apartheid uitgelegd krijgt en de plek die het in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis inneemt. In het verlengde van het museum is een bezoek aan Soweto, het bekendste en oudste township van Zuid-Afrika, erg interessant. Hier ziet u met eigen ogen hoe deze voormalige sloppenwijk langzaam verandert in een stad met cultuur en bedrijvigheid, een direct gevolg van het afschaffen van de Apartheid, indrukwekkend.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De valuta van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). Biljetten zijn beschikbaar in coupures van 10, 20, 50, 100 en 200 rand. Al deze biljetten zijn gangbaar en kunt u met een gerust hart meenemen naar Zuid-Afrika.

Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Zuid-Afrika

Geld opnemen kan in Zuid-Afrika met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus van tevoren rekening mee. Per transactie worden er kosten gerekend, probeer het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.

Het is altijd verstandig om een buffer bij u te hebben in alternatieve valuta. Voor Zuid-Afrika raden wij u aan deze buffers aan te houden in Amerikaanse dollars of euro’s, aangezien deze vrijwel overal kunnen worden ingewisseld. Let u er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. U mag tot maximaal 25.000 ZAR in- en uit voeren in Zuid-Afrika. Voor vreemde valuta’s gelden echter andere limieten. U mag tot 10.000 Amerikaanse dollars, of de tegenwaarde daarvan in andere valuta’s, invoeren. Bedragen boven de 10.000 Amerikaanse dollar dienen te worden aangegeven bij de Zuid-Afrikaanse douane. Het uitvoeren van ZAR is gelimiteerd tot 25.000 ZAR. De uitvoer van vreemde valuta mag niet hoger zijn dan uw initiële invoer.

Betaalgewoonten in Zuid-Afrika

Het geven van fooi is erg gebruikelijk in Zuid-Afrika en wordt vrijwel overal gedaan. In restaurants en bars, en met name in upper class wijken, zijn de servicekosten vrijwel altijd (10-15%) in de rekening inbegrepen. Mocht dit niet het geval zijn dan is een fooi van 10-15% acceptabel. In hotels is het gebruikelijk om 10-15 rand per nacht achter te laten in uw hotelkamer voor de kamermeisjes. De portier kunt u 10 rand per tas geven. Het totaalbedrag in taxi’s is exclusief fooi. U kunt taxichauffeurs zo’n 10% fooi geven.

Afdingen in Zuid-Afrika is zeker aan te raden. Zeker op plekken als de markt kan u dit grote kortingen opleveren. U kunt op de markt of toeristische locaties afdingen tot wel 40%. Zet dus niet te laag in! In grote winkels of in hotels kan over het algemeen niet worden afgedongen.

Wat bent u kwijt aan rand in Zuid-Afrika

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Zuid-Afrika reist:

Flesje water - 9 rand

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 90 rand

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 200 rand

Cappuccino - 22 rand

Halve liter bier - 24 rand

Buskaartje - 15 rand

Ga goed voorbereid op reis, Bestel uw Zuid-Afrikaanse rand voor aanvang van uw reis. Zo heeft u altijd contante rand op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel.

Vervoer door Zuid-Afrika

Per auto

De veiligste manier van rondreizen door Zuid-Afrika is per auto. Heeft u wat meer budget te besteden, dan is het niet ongebruikelijk dit met een privéchauffeur te doen. Op deze manier weet u zeker dat u op de juiste plekken uitkomt en hoeft u de grote afstanden van Zuid-Afrika niet zelf te rijden. Let er bij de eerste rit wel op dat u in Zuid-Afrika aan de linkerkant rijdt.

Per bus

Een goedkope manier van reizen door Zuid-Afrika, maar toch voorzien van comfort, is met de bus. Met busvervoerder Greyhound bent u er zeker van dat alle grote steden in Zuid-Afrika bereikbaar. Het grote voordeel van het reizen op deze manier is dat u tijdens uw reis kunt genieten van al het moois dat het landschap van Zuid-Afrika te bieden heeft.

Per trein

Het spoornetwerk in Zuid-Afrika is goed verzorgd. Er zijn ook meerdere mogelijkheden om per trein door Zuid-Afrika te reizen. Neem bijvoorbeeld de ‘Blue Train’, waarmee u in 24 uur van Pretoria naar Kaapstad reist terwijl u het hele land doorkruist. Een luxe manier van reizen per trein kan ook met een oude stoomtreinen van Rovos Rail, waarvan de coupes in een oude stijl, maar erg stijlvol zijn ingericht. Houd er wel rekening mee dat het reizen per trein lang kan duren.

GWK Travelex in Zuid-Afrika

GWK Travelex in Zuid-Afrika

Voordat u naar Zuid-Afrika vertrekt is het handig om alvast wat Zuid-Afrikaanse rand contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze rand kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Mocht u ter plekke in Zuid-Afrika nog wat geldzaken willen regelen dan kunt u altijd terecht bij lokale Travelex vestigingen, we zijn aanwezig op de grote luchthavens en in de grote steden van Zuid-Afrika.

Bestel direct uw Zuid-Afrikaanse rand