Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Zweden

Alles wat u moet weten voor een bezoek aan Zweden

Zweden

Zweden is één van de mooiste vakantielanden binnen Europa. Prachtige, uitgestrekte natuur en landschappen gecombineerd met schitterende steden waar genoeg te beleven valt. We zetten een aantal hoogtepunten voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Zweden.

Stockholm

Stockholm


Bij uw reis naar Zweden is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Zweedse hoofdstad Stockholm. Overal in de stad ziet u nog herinneringen aan vroeger tijden, zoals Gamla Stan, het oudste gedeelte van Stockholm, waar u kunt genieten van de prachtige architectuur, zoals het indrukwekkende Koninklijke Paleis. Wilt u een wat rustigere plek opzoeken dan is Skogskyrkogården, de schitterende begraafplaats aan de rand van Stockholm, absoluut de moeite waard. Een prachtige combinatie tussen landschap en architectuur, een voorbeeld voor veel begraafplaatsen over de hele wereld.

Zweedse natuur

Zweedse natuur


In Zweden kunt u genieten van de prachtige natuur. Een van de mooiste plekken in Zweden is Dalarna. Hier kunt u heerlijk wandelen en genieten van al het mooie groen. Een van de hoogtepunten in dit gebied zijn de kopermijnen van Falun. Dit gebied staat onder andere op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier kunt u ook goed de midzomernachtfeesten vieren, bijvoorbeeld in het mooie Tällberg. Even boven Göteborg vindt u Bohuslän en Dalsland, een prachtig gebied met een ruige kustlijn en prachtige verborgen vissersdorpjes. Een perfecte plek als u voor een avontuurlijke, sportieve vakantie gaat.

Op de latten in Zweden   

Op de latten in Zweden  


In Europa kunt u niet alleen skiën in Oostenrijk of Zwitserland, Zweden heeft ook prachtige skigebieden die over het algemeen ook nog eens een stuk rustiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan Riksgränsen, waar u heerlijk tot diep in juni in de middernachtszon kan skiën. Voor een wintersportvakantie met het hele gezin is Åre een perfect gebied. Naast skiën kunt u hier ook geweldig wandelen of langlaufen en genieten van de prachtige natuur of zelfs een tocht maken met sledehonden. Wintersport in Zweden is veel meer dan alleen maar skiën!


Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Zweden is de Zweedse kroon (SEK). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 SEK. Biljetten van 1000 SEK worden weinig gebruikt en u kunt deze biljetten daarom beter zoveel mogelijk vermijden. Alle andere biljetten worden veelvuldig gebruikt en zult u met grote regelmaat tegenkomen.

Met uw creditcard kunt u op veel plekken betalen in Zweden. Het kaartgebruik in Scandinavië is een van de hoogste ter wereld, dus u zult bijna overal met een betaal of creditcard kunnen betalen. Echter adviseren wij toch altijd wat contant geld op zak te hebben, zodat u altijd een alternatief heeft.

Geld opnemen in Zweden

Geld opnemen kan in Zweden met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor reizen naar Zweden hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie moet te betalen, probeer daarom het aantal transacties tot een minimum te beperken.

Als u graag een buffer wil meenemen in alternatieve valuta’s dan kunt u dit doen in alle grote valuta’s zoals euro’s en Amerikaanse dollars, deze zullen op vrijwel ieder wisselkantoor worden ingewisseld. Tevens worden alle andere Scandinavische valuta’s veelvuldig ingewisseld en in sommige grensstreken zelfs geaccepteerd in winkels. Aangezien u binnen het Schengengebied reist, bent u in principe niet beperkt in de hoeveelheid contant geld die u meeneemt. Zelfs niet als u met het vliegtuig reist. Uiteraard zal er bij hele grote bedragen door de lokale autoriteiten wel de nodige vragen worden gesteld.

Betaalgewoonten in Zweden

In Zweden zijn in de meeste hotels en restaurants de servicekosten in de rekening inbegrepen. Het geven van fooi voor goede service wordt niet verwacht, maar wel gewaardeerd. De keuze is aan u. Portiers en garderobemedewerkers hanteren vaak standaard prijzen. In restaurants en hotels kunt u de portier een bescheiden fooi geven. Schoonheidsspecialisten en kappers verwachten geen fooi. In restaurants is, wanneer u heeft gedineerd, een kleine fooi van 5-10% de norm. In een bar wordt het gewaardeerd als u een kleine fooi achterlaat op de bar.

Afdingen is in Zweden, net zoals in Nederland, niet gebruikelijk. Wij raden u aan niet af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen.

Wat bent u kwijt aan kronen in Zweden

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Zweden reist:

Flesje water - 15 kronen

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 100 kronen

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 350 kronen

Cappuccino - 35 kronen

Halve liter bier - 65 kronen

Buskaartje - 30 kronen

Vervoer door Zweden

Per bus

De meest goedkope manier van vervoer door Zweden is met de bus. De meeste bussen zijn vanwege de grote afstanden van alle gemakken en comfort voorzien. Elke stad heeft zijn eigen lokale busvervoerder, het is echter raadzaam om met Express bussen te rijden, zeker als u wat meer kilometers gaat maken. Bekende aanbieders zijn Swebus en Svenskabuss. Deze maatschappijen hebben vaak aantrekkelijke aanbiedingen voor het busvervoer door Zweden.

Per trein

Het spoornetwerk in Zweden is uitstekend verzorgd, waardoor u zelfs tot diep in het noorden van het land met de trein kan komen. Daarnaast zijn de treinen over het algemeen comfortabel en snel bij hun volgende bestemming. Via de Zweedse treinvervoerder SJ kunt u aantrekkelijke kortingen krijgen, zeker wanneer u van maandag tot en met donderdag reist.

GWK Travelex in Zweden

GWK Travelex in Zweden

Voordat u naar Zweden vertrekt is het handig om alvast wat Zweedse kronen contant bij u te hebben voor de eerste dagen. Deze kronen kunt u eenvoudig hier in Nederland online bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt. Het is handig om deze zaken nog in Nederland te regelen, aangezien Travelex momenteel geen vestigingen in Zweden heeft.

Bestel direct uw Zweedse kronen