Bestel direct
Home hero arrow

Reisgids Zwitserland

Een onbezorgde reis met onze reistips en advies over geldzaken in Zwitserland

Zwitserland bezienswaardigheden

Zwitserland staat uiteraard bij uitstek bekend als vooraanstaand wintersportland, maar de prachtige steden en het aangename zomerse klimaat maken het een land om het hele jaar door te komen. We zetten de mooiste highlights van Zwitserland alvast voor u op een rij. Bovendien geven we advies en tips over geldzaken voor een onbezorgd verblijf in Zwitserland.

Genève

Genève


Een van de mooiste steden van Zwitserland is Genève. Deze stad ligt aan het meer van Genève en op veel plekken in de stad zult u hier een prachtig uitzicht over hebben. De stad steekt met kop en schouders boven andere Zwitserse steden uit als het gaat om culturele bezienswaardigheden. Aanraders om te bezoeken zijn de Cathédrale Saint-Pierre en de Mur des Reformateurs. Een bijzonder museum is het Musée International de la Croix Rouge, waar de geschiedenis van het Rode Kruis en alles wat deze waardevolle organisatie bereikt heeft verteld wordt.

Zwitserse Alpen   

Zwitserse Alpen  


Als u van skiën houdt kunt u zich helemaal laten gaan in Zwitserland. Voor velen is skiën rond de beroemde Matterhorn het summum van een heerlijke wintersportvakantie. Zermatt is een ideale uitvalsbasis om het skigebied rondom deze iconische berg te verkennen. De Zwitserse Alpen worden uiteraard niet alleen benut om te skiën, ook in de zomer kunt u hier genieten van onder andere de prachtige meren als de Brienzersee en de Thunersee. Houdt u van bergbeklimmen dan zijn de Zwitserse Alpen één grote speeltuin, u heeft ruime keuze uit het aantal te beklimmen bergtoppen.

Zürich

Zürich


Een andere stad die zeer de moeite waard is om te bezoeken in Zwitserland is Zürich. Dit is de grootste stad van Zwitserland, daarnaast is het ook het financiële hart van het land. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere de Grossmünster en Fraumünster kerk. Verder biedt het meer van Zürich een mooie dagtrip door de verschillende dorpjes op het eiland Ufenau te bezoeken, te bereiken met de veerboot. Verschillende veerdiensten kunnen u daarnaast naar het bekende waterpark Alpamare of de beroemde chocoladefabriek Lindt & Sprüngli in Lichberg brengen.

Geldzaken Zwitserland

Betaalmiddelen

De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse frank (CHF). Bankbiljetten zijn beschikbaar in biljetten van 10, 20, 50, 100, 200 en 1000 CHF. In tegenstelling tot in Nederland kunt u zonder problemen met al deze biljetten betalen op de meeste plekken. Alleen de biljetten van 1000 CHF zijn door hun grote waarde soms lastig uit te geven.

Creditcards worden als betaalmiddel redelijk geaccepteerd in Zwitserland. De meeste hotels, grote winkels en restaurants zullen een betaling met een creditcard accepteren. Zwitserland is echter nog wel een heel contant geld georiënteerde samenleving, zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.

Geld opnemen in Zwitserland

Geld opnemen kan in Zwitserland met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor reizen naar Zwitserland hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten. Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd er wel rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie moet tbetalen, probeer daarom het aantal transacties tot een minimum te beperken.

Als u een buffer in alternatieve valuta wilt meenemen, kunt u dit het beste doen in euro’s of Amerikaanse dollars. Deze kunnen overal worden ingewisseld en euro’s zullen op veel plekken ook in winkels worden geaccepteerd. Echter is het over het algemeen wel goedkoper om in CHF te betalen. Aangezien u binnen het Schengen gebied reist, bent u in principe niet beperkt in de hoeveelheid contant geld dat u mag meenemen. Zelfs niet als u met het vliegtuig reist.

Betaalgewoonten in Zwitserland

In Zwitserland zijn de servicekosten in restaurants, bars en hotels in de rekening inbegrepen; het geven van fooi is geen verplichting. Bij kleine bedragen is het gebruikelijk om het bedrag af te ronden. Bij hogere bedragen of in duurdere restaurants is een fooi van 5% gebruikelijk. Omdat het geven van fooi in Zwitserland niet heel gebruikelijk is, ziet men het als bevestiging van goede service wanneer het wel gegeven wordt. Ondanks het feit dat servicekosten en fooi al in de rekening zijn inbegrepen, rondt de taxichauffeur het bedrag vaak iets naar boven af.

Afdingen is in Zwitserland, net zoals in Nederland niet gebruikelijk. Wij raden u aan niet af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen.

Wat bent u kwijt aan franken in Zwitserland

Hieronder een overzicht van wat u qua prijzen kunt verwachten wanneer u door Zwitserland reist:

Flesje water - 4 CHF

Goedkope eenpersoonsmaaltijd – 21 CHF

Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant - 50 CHF

Cappuccino - 4,50 CHF

Halve liter bier - 7 CHF

Buskaartje - 3,50 CHF

Zwitserse frank bestellen bij GWK Travelex

Zwitserse frank bestellen bij GWK Travelex

Ga onbezorgd op reis naar Zwitserland. Bestel voor vertrek uw Zwitserse frank met de beste GWK Travelex wisselkoers en zonder commissie! Zo heeft u tijdens uw reis altijd Zwitserse frank op zak en dat geeft wel zo'n gerust gevoel!

BESTEL DIRECT UW ZWITSERSE FRANK

Vervoer in Zwitserland

Per trein

De trein is het meest gebruikte openbaar vervoermiddel in Zwitserland. Met de hoogste dichtheid aan treinen in Europa bent u er zeker van dat alle gebieden in Zwitserland met de trein kunt bereiken. Een bekende trein is de Glacier Express die u van St. Moritz naar Zermatt brengt. Door de bergen rijden er op sommige trajecten ook ouderwetse stoomtreinen, ideaal om op een ontspannen manier het Zwitserse berglandschap te verkennen.

Per bus

De bus wordt in Zwitserland wat minder gebruikt dan de trein en is met name in het leven geroepen om op plaatsen te komen die met de trein niet te bereiken zijn. Het busvervoer beperkt zich daarnaast ook met name tot de steden zelf, denk daarbij bijvoorbeeld aan de stadsbus die u naar een centraal punt brengt waar de skiliften omhoog gaan.

Per auto

De meeste plaatsen in Zwitserland zijn prima te bereiken met de auto. Om gebruik te mogen maken van het kwalitatief goede wegennetwerk in Zwitserland is het aanschaffen van een vignet noodzakelijk. U kunt uw autoreis ook combineren met vervoer per trein, zodat u op de mooiste trajecten rustig kunt genieten van het schitterende Zwitserse landschap.

GWK Travelex in Zwitserland

GWK Travelex in Zwitserland

Bestel voor aanvang van uw reis naar Zwitserland, uw Zwitserse kroon via GWK Travelex. Uw bestelling kunt u eenvoudig en veilig voor vertrek afhalen bij onze vestiging op Schiphol Airport. Wilt u liever in Zwitserland uw Zwitserse kroon wisselen? Travelex heeft meerdere vestgingen in Zwitserland. Zo kunt treft u ons op de grote luchthavens en in diverse grote steden.

BESTEL DIRECT UW ZWITSERSE FRANKEN