Bestel direct
Home hero arrow

De meest wonderlijke kersttradities

Hoe wordt er op uiteenlopende plekken over de wereld Kerst gevierd.

Van oorsprong een christelijke traditie, inmiddels wordt Kerst door zo’n beetje iedereen gevierd. In de loop der jaren zijn er een aantal interessante kersttradities ontstaan. We zetten de meest ongebruikelijke voor u op een rij.

Kerst op rolschaatsen - Venezuela

Kerst op rolschaatsen - Venezuela

Voor een wel heel ongebruikelijke kersttraditie is de hoofdstad van Venezuela de place to be in de kerstperiode. De inwoners van Caracas gaan op kerstochtend namelijk in grote getale naar de mis. Op zich is dat natuurlijk niet ongebruikelijk, wat wel apart is dat ze dit bijna allemaal op rollerskates doen. De traditie is inmiddels zo’n vast onderdeel van de kerstviering dat veel straten in Caracas afgesloten zijn voor verkeer, zodat alle rollerskaters in alle rust hun weg naar de kerk kunnen afleggen. Sommige kinderen binden één veter van de rollerskate vast aan hun teen en hangen het andere uiteinde uit het raam, zodat langsrijdende skaters voorzichtig de kinderen wakker kunnen maken.

Bestel hier uw Amerikaanse dollars
KFC Kerstdiner - Japan

KFC Kerstdiner - Japan

Japan is een land van eeuwenoude tradities, waar ook wel een paar aparte gewoontes tussen zitten. Dat geldt ook voor de Kerst. In Japan wordt Kerst niet zo gevierd zoals bij ons, maar het weerhield de Amerikaanse fastfoodketen KFC er niet van om in 1974 de slogan "Kurisumasu ni wa kentakkii!", oftewel ‘Kentucky for Christmas!’ te introduceren. Bedoeld als eenmalige reclamecampagne is Kerstavond tot op de dag van vandaag echter voor veel Japanners het sein om naar hun lokale KFC vestiging te gaan voor een feestelijke frituurmaaltijd. Ondanks dat het om gefrituurde kip gaat doet u er toch goed aan om genoeg Japanse yen bij u te hebben mocht u de verleiding niet kunnen weerstaan.

Bestel hier uw Japanse yen
Gebakken rupsen - Zuid-Afrika

Gebakken rupsen - Zuid-Afrika

Kerst en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We denken dan met name aan kalkoen en heerlijk wild vlees. In Zuid-Afrika houden ze echter een hele ongewone Kersttraditie in ere. Al maanden voor het kerst is wordt er namelijk reikhalzend uitgekeken naar een wel heel speciaal kerstgerecht. Op het menu bij veel Zuid-Afrikanen staat dan de gebakken rups. Maar niet zomaar een rups, deze Keizerlijke Mot wordt in al zijn pracht en praal geserveerd tot een kleurrijk geheel. Men gelooft in Zuid-Afrika dat elke gegeten rups voor net wat meer geluk zorgt het komende jaar!

Bestel hier uw Zuid-Afrikaanse rand
De Kerstgeit - Zweden

De Kerstgeit - Zweden

Ongetwijfeld één van de oudste Kersttradities is de legende van de kerstgeit in Zweden. Al in de 11e eeuw werden levensgrote geiten van stro gemaakt tijdens de Kerst waarvan men dacht dat deze de kracht zou bezitten om de duivel te verdrijven. In de loop van de tijd is de verschijningsvorm van deze kerstgeit flink veranderd en vandaag de dag zijn het niet meer levende figuren die de geit nabootsen, maar zijn het meer versieringen die bijdragen aan de kerstsfeer in het land. Aangezien ze wel nog steeds van stro worden gemaakt en ze, met name in de grote steden, terugkomen in gigantische vormen is het ook traditie geworden dat de meeste van deze kerstgeiten met een klein vuurtje worden aangestoken en zo helaas het einde van de Kerst niet halen.

Bestel hier uw Zweedse kronen