Bestel direct
Home hero arrow

Koningsdag vieren in Amsterdam

Tips voor de leukste bestemmingen

Op Koningsdag kleurt Amsterdam weer helemaal oranje. Overal om je heen zie je de leukste festiviteiten, voor jong en oud. Van enorme feesten voor de grote menigte, tot klein opgezette pleinfeesten in de buurt en natuurlijk niet te vergeten de vele vrijmarkten in de stad.

Elk jaar is het weer een feest om op Koningsdag in Amsterdam te zijn.

Koningsdag, een korte terugblik

Koningsdag bestaat sinds 2014, het eerste jaar na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013, toen nog Koninginnedag. De viering van deze dag gaat helemaal terug tot 1885 toen men besloot jaarlijks de geboortedag van koningin Wilhelmina te vieren. Vanaf 1949 werd Koninginnedag gevierd op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. Haar dochter Beatrix heeft na het bestijgen van de troon vastgehouden aan deze datum, totdat Willem-Alexander koning werd, zijn verjaardag wordt nu elk jaar 27 april gevierd.

Koningsdag in Amsterdam, één grote vrijmarkt

Op Koningsdag zijn er in Amsterdam door de hele stad vele vrijmarkten te vinden. Met name rond het Vondelpark en in de straten van Amsterdam-Zuid kun je lekker slenteren, op zoek naar goedkope spulletjes en nostalgische koopjes. Koningsdag is ook een perfecte dag om zelf overbodige spullen te verkopen aan de echte liefhebbers. Vrijmarkten lenen zich niet alleen voor het snuffelen naar snuisterijen, er staan meestal ook genoeg kraampjes waar je lekker even kunt bijkomen onder het genot van een hapje en drankje.

Feesten in Amsterdam tijdens Koningsdag

Koningsdag is een nationale feestdag en er is nergens een betere plek om de verjaardag van koning te vieren dan in Amsterdam. Het feest begint al in de avond en nacht voor Koningsdag zelf, waarbij de gezelligheid zich vooral op straat afspeelt. Met name de Jordaan stroomt helemaal vol met Amsterdammers die genieten van de drukte en de verschillende podia met live optredens. Het feest gaat op Koningsdag vrolijk verder met een aantal evenementen zoals op het Museumplein en bij de RAI. Daarnaast worden er overal in de stad kleinere evenementen op straat of in de kroeg georganiseerd, in heel Amsterdam is het feest!

Koningsdag vieren op de Amsterdamse grachten

Er is bijna geen betere plek om Koningsdag door te brengen dan op of langs de grachten van Amsterdam. Veel mensen die Amsterdam bezoeken kunnen zich uren vermaken met het slenteren langs de grachten, terwijl ze zich vergapen aan alle oranje versierde boten en gezelligheid op het water. Als het je lukt is het echt een keer de moeite waard om op een boot mee te gaan in de stroom van feestvierders, het levert je ongetwijfeld een onvergetelijke Koningsdag op!

Verjaardagen van royals in het buitenland

Net zoals Amsterdam helemaal volloopt met feestvierders uit binnen- en buitenland, zo zijn er meer landen die de verjaardagen van hun royals groots vieren. Met name in Engeland zijn er veel inwoners die het koninklijk huis een warm hart toedragen, rond de verjaardagen van hun royals wordt dan ook elkaar jaar flink uitgepakt. In 2016 wordt Queen Elizabeth 90 jaar, voor de Engelsen ongetwijfeld aanleiding om hier veel en spectaculair aandacht aan te besteden.

Ben je een liefhebber van het koninklijk huis en van plan de festiviteiten een keer zelf te ervaren in Engeland? Vergeet dan niet alvast je ponden te bestellen, zodat je altijd wat cash geld hebt voor dat je op reis gaat.

Bestel je ponden hier