Bestel direct
Home hero arrow

Opgeborgen vreemde valuta

Hoeveel vreemde valuta bewaren we nog in een oude sok?

Hoeveel vreemde valuta bewaren we?

Hoeveel vreemde valuta bewaren we?

Het is algemeen bekend dat Nederlanders ervan houden om dingen te bewaren en te sparen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat gewend zijn om na onze vakantie de vreemde valuta die we nog overhebben te bewaren tot het moment dat we ze wellicht weer kunnen gebruiken. Laten we eens kijken hoeveel vreemde valuta we eigenlijk nog in onze oude sok opgeborgen hebben.

Opgeborgen vreemde valuta

Uit onderzoek van Plus Magazine blijkt dat ruim 45 procent nog wel ergens vreemde valuta bewaart. Niet iedereen is even goed op de hoogte van de waarde van het buitenlands geld, maar een globale inschatting laat zien dat de totale waarde van alle opgeborgen vreemde valuta oploopt tot wel 84 miljoen euro. Meer nog dan het bedrag zelf is het opmerkelijk te noemen dat bijna 20 miljoen euro bestaat uit valuta die men nog gebruikte voordat de euro werd geïntroduceerd zoals de peseta, lire en de drachme.

Vreemde valuta, wat kunt u er nog mee doen?

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat de meeste mensen eigenlijk geen idee hebben wat ze met het bewaarde buitenlands geld gaan doen en daarom bergen ze het maar op totdat er zich weer een mogelijkheid voordoet om het tevoorschijn te halen. Maar wat kunt u allemaal met uw vreemde valuta doen? Een kort overzicht.

Vreemde valuta nog een keer gebruiken

De grootste groep is wel degelijk van plan de bewaarde vreemde valuta op enig moment nog een keer te gebruiken, al weten ze nog niet wanneer dat zal zijn. Het is dan niet onverstandig uw buitenlandse geld te ordenen zodat u precies weet of u nog vreemde valuta van dat land in de la heeft liggen wanneer u weer op vakantie gaat.

Vreemde valuta in het buitenland wisselen

Mocht u nog vreemde valuta hebben liggen die gebruikt werden voordat de euro werd geïntroduceerd dan kan het geen kwaad deze tóch mee te nemen wanneer u naar dat betreffende land op vakantie gaat. Het is in een aantal landen namelijk nog mogelijk om dit geld in te wisselen voor euro’s. Het gaat hier dan wel om briefgeld wat u bij de centrale bank kunt wisselen, het meeste muntgeld is niet meer inwisselbaar (Slovenië uitgezonderd).

Vreemde valuta, voer voor verzamelaars

Vreemde valuta hebben een speciale aantrekkingskracht op verzamelaars. Het kan dus de moeite zijn om uw bewaarde buitenlandse geld op een veilingsite als Marktplaats of Ebay aan te bieden, wellicht dat een verzamelaar toehapt en u van uw vreemde valuta afhelpt. Wellicht een ietwat omslachtige manier, maar ja, het is altijd beter dan met uw vreemde valuta opgescheept zitten waar u verder toch niets mee doet!