Bestel direct

Wisselkoers euro Canadese dollar

Canadian dollars nodig? Lees hier alles over de actuele wisselkoers van de Canadese dollar(CAD) naar euro. Gebruik de converter voor het bekijken van de huidige exchange rate van euro naar Canadese dollars en gebruik de dollarkoers grafiek voor het bekijken van de geschiedenis van de Canadese dollar.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op woensdag, 19 juni 2024 16:51:54 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Wisselkoers euro Canadese dollar: de stand van zaken

De wisselkoers euro Canadese dollar staat voor de hoeveelheid Canadese dollars die u bij het wisselen van één euro krijgt. Op de financiële markten wordt deze wisselkoers aangeduid als EUR/CAD. De munt hangt sterk samen met de dollar, vandaar dat de Canadese dollar en de US dollar vaak hetzelfde koersverloop vertonen ten opzichte van de euro.

Wanneer u op reis gaat naar Canada dan is het handig om de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Canadese dollar goed in de gaten te houden. Immers, een hogere wisselkoers betekent dat u meer Canadese dollars krijgt voor uw euro’s, gunstig dus om op dat moment te wisselen. Zakelijk gezien zal er door het bedrijfsleven ook meer in Canada besteed worden vanwege de sterkere euro ten opzichte van de Canadese dollar. Bij een relatief lagere wisselkoers is het omgekeerde het geval. In beide gevallen loont het dus om de wisselkoers EUR/CAD scherp te volgen.

De wisselkoers euro Canadese dollar noteerde op 18 november 2015 een stand van 1/1,4219. Dat betekent dat u op die dag ruim 1,40 CAD ontving voor het wisselen van één euro. Eind 2015 nam door de zwakkere ten opzichte van andere valuta ook deze wisselkoer af. De koers van dat moment paste in de dalende lijn die de wisselkoers sinds augustus 2015 had ingezet.

Historische wisselkoers euro Canadese dollar (CAD)

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Canadese dollar werd bij de introductie van de euro in januari 1999 vastgesteld op 1/1,8060. Dit benaderde direct de hoogste stand waarop deze wisselkoers in haar historie heeft gestaan. De eerste natuurlijke correctie gecombineerd met de internetcrisis begin 20e eeuw zorgde voor een waardedaling van de euro waardoor de wisselkoers snel daalde in 2000 en 2001. Door herstel van de economie van de eurozone na 2002 steeg de wisselkoers naar een niveau van rond de 1,60 CAD voor één euro. Tot aan de bankencrisis van 2008 bleef de wisselkoers stabiel rond dat niveau. Op het hoogtepunt van de bankencrisis en het daaropvolgende dieptepunt van het vertrouwen in de dollar bereikte wisselkoers euro Canadese dollar eind december 2008 een koers van 1/1,7208. Door de euro- en schuldencrisis in de jaren daarna daalde de koers weer geleidelijk om in oktober 2012 uit te komen op de laagste stand ooit, 1/1,2120. Tussen 2012 en 2015 zette herstel van economie van de eurozone door waardoor de euro weer aan kracht won en daarmee ook de wisselkoers zich positief herstelde.

Wisselkoers euro Canadese dollar: de stand van zaken

Wilt u euro's omwisselen naar Canadese dollars?


Bestel Canadese dollars online en profiteer van een aantrekkelijke korting. De bestelling kunt u afhalen bij het GWK Travelex wisselkantoor van uw keuze.

Dollars bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

Canadese dollar, een overzicht

Door de intensieve handelsbetrekkingen tussen beide landen is de Canadese dollar altijd nauw verbonden geweest met de US dollar. Toch heeft deze munt ook haar eigen ups en downs meegemaakt.

Het ontstaan van de Canadese dollar

De Canadese dollar is sinds 1858 de nationale munteenheid van Canada. De munt was gekoppeld aan de goudstandaard en daarmee net zoveel waard als de US dollar. Doordat er bij de introductie nog niet werd gesproken over de ‘Canadese’ dollar en de munt gekoppeld werd was er verwarring of deze dollar nou precies hetzelfde was als de Amerikaanse munt of toch een eigen identiteit had. Om duidelijkheid te scheppen werd de notatie C$ in het leven geroepen. Sommige Canadese provincies waren niet direct overtuigd om over te stappen op de dollar, waarbij Nova Scotia en New Foundland het wel heel bont maakten door tot 1947 aan hun eigen munt vast te houden.

Koppeling en waarde

Tot aan 1933 was de Canadese dollar gekoppeld aan de goudstandaard. Nadat deze in dat jaar definitief werd losgelaten werd de Canadese dollar gekoppeld aan de US dollar in de verhouding 1:1. Dit duurde tot 1970, daarna werd koers volledig vrijgegeven.

In de jaren negentig van de vorige eeuw verloor de Canadese dollar veel van haar waarde, met name omdat Canada als exporterend land in de problemen kwam. De Canadese dollar is een echte zogenaamde grondstoffenmunt en daalde snel in waarde toen ook de vraag naar grondstoffen vanaf 1990 snel terugliep. Op 21 januari 2002 bereikte de waarde haar dieptepunt toen deze nog maar 62 dollarcent waard was. Door de stijging van de olieprijs steeg de waarde van de munt (net als de US dollar) geleidelijk weer naar de waarde van voor de terugval.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.

Wilt u meer weten over geldzaken in Canada?


Lees dan vóór vertrek onze valuta reisgids en ga onbezorgd op reis.

Lees de gids

Wilt u meer weten over hoe u deze valuta kunt bestellen en hoeveel u het beste kunt wisselen?

Meer valuta info