Bestel direct

Wisselkoers euro - Zwitserse frank

Handig overzicht over de euro-frankkoers, de laatste tarieven en de geschiedenis van de Zwitserse frank.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op dinsdag, 16 april 2024 09:17:09 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Inzicht in de wisselkoers euro - Zwitserse frank (CHF)

De wisselkoers euro Zwitserse frank geeft aan hoeveel frank u terugkrijgt wanneer u één euro wisselt. Op de financiële markten wordt deze verhouding aangeduid met EUR/CHF. De koers bestaat omdat Zwitserland altijd zijn autonome karakter heeft behouden, nooit is toegetreden tot de EU en daarom ook altijd heeft vastgehouden aan de eigen Zwitserse frank.

Het is verstandig om de wisselkoers van de euro Zwitserse frank goed in de gaten te houden, zeker sinds de Zwitserse overheid de minimum wisselkoers van de euro ten opzichte van de Zwitserse frank heeft losgelaten. Door de kracht van de frank ten opzichte van de euro kan een vakantie in Zwitserland vrij duur zijn door een lage wisselkoers. Op het moment dat de euro sterker wordt en de wisselkoers hoger wordt dan is het voor de consument en het bedrijfsleven een goed moment om in Zwitserland op vakantie te gaan of producten en diensten uit Zwitserland af te nemen.

Wisselkoers euro Zwitserse frank, de stand van zaken

De wisselkoers euro Zwitserse frank stond 13 november 2015 genoteerd op een koers van 1/1,08. Dat betekent dat u bij het wisselen van één euro op die dag 1,08 Zwitserse frank ervoor terugkreeg. Dat is een stuk minder dan in de periode voor 15 januari 2015, toen de Zwitserse overheid een minimum wisselkoers EUR/CHF van 1,20 vast had gesteld. Deze maatregel was in 2011 ingevoerd om ervoor te zorgen dat de frank niet teveel waard werd ten opzichte van de euro, wat een schadelijk effect zou hebben op de export. Na het loslaten van die maatregel begin 2015 daalde de wisselkoers euro Zwitserse frank weer snel.

Historische wisselkoers euro Zwitserse frank

Na de een eerste wisselkoers EUR/CHF van 1/1,6096 bij de introductie van de euro op 4 januari 1999 is de wisselkoers tussen beide munten de jaren daarna vrij stabiel gebleven. Echt grote fluctuaties, ook ten tijde van de bankencrisis, bleven uit totdat in de loop van 2010 de kredietcrisis en later de Europese schuldencrisis de Zwitserse frank overeind bleef tegen de waardedaling van de euro. Door de sterke frank en de wegzakkende euro bleef de wisselkoers ook in 2011 verder dalen. Omdat Zwitserland hard werd getroffen door de verslechterde export als gevolg van de lage wisselkoers stelde de Zwitserse overheid dat per 6 september 2011 de wisselkoers niet onder de 1,20 mocht zakken, totdat de wisselkoers op 15 januari 20215 weer werd vrijgegeven.

Inzicht in de wisselkoers euro - Zwitserse frank (CHF)

Wilt u euro's omwisselen naar Zwitserse kronen?


Zwitserse franken kunt u voor de beste GWK Travelex wisselkoers online bestellen.

Franken bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

De Zwitserse frank, een overzicht

Zwitserland heeft historisch gezien altijd een aparte positie in Europa ingenomen, waarbij afzijdigheid en neutraliteit kenmerkend zijn voor het land, ook wat betreft de munteenheid, de Zwitserse frank.

Het ontstaan van de Zwitserse frank

Valuta en Zwitserland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de meertaligheid van het land is Zwitserland eeuwenlang overspoeld door een veelheid aan verschillende munten. In de periode vóór 1798 circuleerden er circa 75 verschillende valuta, waaronder de daalder uit Bazel en de Luzerne gulden. Aan het begin van de 19e eeuw kwam daar ook nog eens de Zwitserse frank bij. De monetaire chaos hield aan totdat de Zwitserse overheid ingreep en op 7 mei 1850 de Zwitserse frank als officiële munteenheid introduceerde. De waarde van deze frank werd gelijkgesteld aan de Franse franc. Tot op de dag van de dag wordt de naam Zwitserland in het Latijn op de munten geschreven, Confoederation Helvetica (CHF), om geen van de officiële Zwitserse talen tekort te doen.

Koppelingen van de Zwitserse frank

Vanaf 1865 maakte Zwitserland deel uit van de Latijnse Monetaire Unie, samen met Frankrijk, Italië en België. Onderlinge afspraken over de koers zorgden ervoor dat de Zwitserse frank net als de andere aangesloten munten gekoppeld werden aan de waarde van zilver en goud. Tot aan de onvermijdelijke devaluatie in 1936 als gevolg van de Grote Depressie was aan deze koers vastgehouden. Net als vele landen nam ook Zwitserland deel aan het wisselkoers systeem van Bretton Woods, waarbij de 4,30 frank overeenkwam met 1 US dollar en 1 frank 0,20 gram goud waard was. Tot aan het einde van de 20e eeuw werd de Zwitserse frank als een uitermate solide en betrouwbare valuta beoordeeld. Dit kwam vooral omdat een Zwitserse wet bepaalde dat te allen tijde 40% van de totale waarde van het in omloop zijnde geld ondersteund moest worden door een reserve aan goud. Pas in 2000 werd deze wet losgelaten en fluctueerde de waarde wat meer, maar de stabiliteit van de munt is altijd gebleven.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.