Bestel direct

Wisselkoers euro Turkse lira

Op deze pagina vindt u handige informatie over de wisselkoers euro-Turkse lira. Over de actuele en recente koersen, maar ook over de geschiedenis van de Turkse munt. Wilt u direct weten hoeveel lira’s u voor een bepaald bedrag in euro’s krijgt? Gebruik dan onze handige koersconverter.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op vrijdag, 17 mei 2024 08:56:44 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Inzicht in de wisselkoers euro - Turkse lira (TRY)

De wisselkoers euro Turkse lira staat voor de hoeveelheid Turkse lira die u ontvangt wanneer u één euro wisselt. De technische aanduiding voor deze wisselkoers is EUR/TRY. Ondanks de wens van Turkije om toe treden tot de EU zal dit proces nog een lange tijd in beslag nemen en daardoor de wisselkoers euro Turkse lira voorlopig blijven bestaan.

Wisselkoers euro Turkse lira, de stand van zaken

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Turkse lira noteerde op 16 november 2015 een stand van 1/3,0855. Dat betekent dat u bij het wisselen van één euro op die dag daar ruim drie Turkse lira voor terugkreeg. Deze koers is licht hoger dan in de vergelijkbare periode het jaar daarvoor en tekent de gestage waardestijging van de euro ten opzichte van de Turkse lira in 2015. Deze stabiliteit is echter weleens anders geweest.

Historische wisselkoers euro Turkse lira

Terugkijkend op het koersverloop van de wisselkoers euro Turkse lira vertoont deze nogal wat schommelingen. Ten tijde van de introductie van de euro zat de Turkse lira midden in een vrije val ten opzichte van andere valuta door een aanhoudend hoge inflatie. De koers in februari 1999 stond op 1/382.505, eind 2001 noteerde de wisselkoers EUR/TRY een stand van 1/1.292.245, een stijging van 338%(!). Na een paar relatief stabiele jaren schoot de koers in 2004 weer omhoog, waardoor de Turkse lira ten opzichte van de euro en andere valuta nog amper wat waard was. Om de munt weer in het gareel te krijgen werd besloten 6 nullen van de waarde af te halen, zodat de koers per 1 januari 2005 1/1,81 noteerde. Een combinatie van de groeiende economie en de waardedaling van de euro de jaren daarna zorgde voor een stabiele wisselkoers. Vanaf eind 2012 laat de wisselkoers echter weer een constante stijging zien.

Inzicht in de wisselkoers euro - Turkse lira (TRY)

Wilt u euro's wisselen voor Turkse lira?


Turkse lira kunt u gemakkelijk en provisievrij online bestellen bij de valuta specialist.

Lira bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

De Turkse lira, een overzicht

De Turkse lira is, naast de munteenheid van Turkije, ook de gebruikte munt op Noord-Cyprus. De lange geschiedenis van de munt kenmerkt zich eigenlijk slechts door één woord, devaluatie.

Het ontstaan van de Turkse lira

De eerste munt van betekenis in Turkije was de kuruş, die grote gelijkenis vertoonde met de Spaanse dollar. Vanaf 1688 werd dit de gangbare munt in Turkije totdat deze in 1844 werd vervangen door de Ottomaanse lira, de voorloper van de Turkse lira die in het jaar 1927 werd geïntroduceerd.

In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog liep de waarde van de Turkse lira gestaag terug. Vanaf 1965 ging het echter hard met de devaluatie van de munt. In 1966 was 1 dollar nog 9 Turkse lira waard, in 1980 was dit opgelopen tot 90 lira. Deze snelle stijging was relatief nog niets vergeleken met de waarde van de lira die in 1995 45.000 bedroeg ten opzichte van 1 dollar tot een hoogtepunt van 1.650.000 lira in 2001. Deze chronische waardevermindering en ongeëvenaarde devaluatie ten opzichte van andere valuta leverde Turkije wel een eervolle vermelding op. In 1995/1996 en van 1999 tot 2004 stond de Turkse lira op de bovenste plaats in het Guinness Book of World Records als het ging om de munt met de minste waarde, toch nog een klein lichtpuntje.

De nieuwe Turkse lira

Aan de vrije val van de munt kwam pas een einde toen op 1 januari 2005 de ‘nieuwe’ Turkse lira (Yeni Türk Lirasi, YTL) werd ingevoerd. Er werden simpelweg zes nullen van de waarde afgehaald, waardoor 1 ‘nieuwe’ lira tegenover 1.000.000 ‘oude’ Turkse lira stond. In januari 2009 werd de benaming ‘nieuw’ geschrapt waardoor het vanaf dat moment weer gewoon Turkse lira genoemd werd. Doordat de munt sinds 2005 redelijk stabiel is gebleven en soms zelfs aan waarde won ten opzichte van de euro en andere munten werd vanaf 2012, na het uitschrijven van een prijsvraag, het huidige teken aan de lira meegegeven. De (₺) staat voor een anker die de hoop weergeeft dat de munt ‘een veilige haven’ is en waarbij de omhoog staande lijnen de opwaartse spiraal van de kracht van de munt betekenen.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.