Bestel direct

Euro - Noorse kroon wisselkoers

Wat is de koers van de Noorse kroon? U vindt het antwoord op deze pagina, waarbij u direct berekent hoeveel Noorse kronen u voor uw euro’s ontvangt. Ook ziet u eenvoudig wat zowel de actuele als de historische wisselkoersen zijn en vertellen we u meer over de historie van de Noorse munt.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op dinsdag, 16 april 2024 09:17:09 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Inzicht in de wisselkoers euro - Noorse kroon (NOK)

De wisselkoers euro Noorse kroon geeft aan hoeveel Noorse kronen je voor één euro krijgt. Op de financiële markten wordt deze wisselkoers met EUR/NOK aangeduid. De wisselkoers tussen deze twee landen wordt sterk beïnvloedt door de olieprijs, aangezien Noorwegen een grote olie-exporteur is.

Het is verstandig om de wisselkoers euro Noorse kroon in de gaten te houden wanneer u van plan bent naar Noorwegen te gaan voor een vakantie of zakelijke betrekkingen met bedrijven in Noorwegen onderhoudt. Een lage wisselkoers betekent namelijk dat het relatief duur is om in Noorwegen producten te kopen aangezien je minder kronen voor die ene euro krijgt. Daar staat uiteraard tegenover dat een hogere koers ervoor zorgt dat u meer kronen te besteden heeft voor één euro. Het spreekt voor zich dat de wisselkoers daarom ook van grote invloed is op de import en export van een land of in ons geval, de Eurozone.

Wisselkoers euro Noorse kroon, de stand van zaken

De wisselkoers euro Noorse kroon stond 11 november 2015 op een stand van 1/9,2324. Dat betekent u ruim 9 Noorse kronen tegemoet kon zien bij het wisselen van één euro. De meest recente ontwikkeling laat zien dat de euro ten opzichte van de Noorse kroon terrein wint door de economie in Noorwegen terugloopt terwijl de eurozone positieve cijfers laat zien. Met name de dalende olieprijs is daar schuldig aan. Vergeleken met een koers van 1/8,4521 van november 2014 is dat ook duidelijk in de ontwikkeling van de wisselkoers terug te zien.

Historische wisselkoers euro Noorse kroon

De wisselkoers euro Noorse kroon begon vanaf de euro introductie in januari 1999 op 1,8,750. Mede door de correctie van de financiële markten op de euforie rondom de euro en de twijfels die er de eerste jaren van haar bestaan waren daalde de wisselkoers van de euro Noorse kroon naar haar laagste punt ooit van 1/7,270. In de jaren daarna bewees de euro zijn waarde en nam de wisselkoers ten opzichte van andere munten toe, dus ook de Noorse kroon. Nadat de kredietcrisis in Amerika haar kookpunt had bereikt en investeerders massaal hun toevlucht namen tot de euro bereikte de wisselkoers EUR/NOK haar historische hoogtepunt op 1/9,745. Nadat deze door de euro- en schuldencrisis weer afgezwakt werd, is de wisselkoers de laatste jaren weer naar het niveau toegekropen van voor de kredietcrisis.

Inzicht in de wisselkoers euro - Noorse kroon (NOK)

Wilt u euro's omwisselen naar Noorse kronen?


Bestel Noorse kronen met korting online. Profiteer van onze beste wisselkoers en 0% provisie.

Kronen bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

De Noorse kroon, een overzicht

Het ontstaan van de Noorse kroon

De toenemende handel en daarmee ook de vraag naar betrouwbare betaalmiddelen en munten groeide sterk aan het einde van de 19e eeuw. De Scandinavische landen besloten zich daarom te verenigen in de Scandinavische Monetaire Unie om zo als één blok naar buiten te opereren. In 1873 werd de Unie opgericht door Zweden en Denemarken. Noorwegen kwam hier in 1875 bij. Aangezien deze landen de kroon al als munteenheid voerden besloot ook Noorwegen de speciedaalder in dat jaar te vervangen voor de Noorse kroon.

Koppeling van de koers

De drie kronen van de drie betrokken landen hadden een vaste koersverhouding met elkaar. Dat betekende dat voor het buitenland het niet uitmaakte met welke van de drie je betaalde, ze konden door elkaar heen gebruikt worden. De afzonderlijke munten van deze landen bleven echter wel bestaan. De Unie hield op te bestaan toen Noorwegen besloot de gouden standaard te verlaten en daarmee de onderlinge koersverhouding losgelaten werd.

In de jaren daarna werd de Britse pond de standaard voor de Noorse kroon, maar dit kon niet voorkomen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog en gedurende andere wereld- en financiële crises in de tweede helft van de 20e eeuw de Noorse kroon sterk in waarde schommelde en het lastig had ten opzichte van andere valuta.

Olie en de Noorse kroon

Na de introductie van de euro bleek dat de Noorse kroon niet geraakt werd door de krediet- en de schuldencrisis. De relatie met de euro bleek daardoor minder sterk dan vooraf gedacht. De Noorse kroon ondervindt als de grootste olie-exporteur van Europa wel sterke invloed van de olieprijs. Dat is ook goed te zien aan de economische teruggang van Noorwegen in 2015 waarbij de economie hard getroffen werd door een lage olieprijs. Doordat de waarde van Noorse kroon ook inlevert is de wisselkoers in de loop van 2015 binnen een paar maanden met ruim 10 procent gestegen.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.

Wilt u meer weten over geldzaken in Noorwegen?


Lees dan vóór vertrek onze valuta reisgids en ga onbezorgd op reis.

Lees de gids

Wilt u meer weten over hoe u deze valuta kunt bestellen en hoeveel u het beste kunt wisselen?

Meer valuta info