Bestel direct

Euro - real wisselkoers

Compleet overzicht met de euro-realkoers, de laatste tarieven en de geschiedenis van de Braziliaanse real.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op woensdag, 17 juli 2024 08:35:45 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Een blik op de euro - Braziliaanse real (BRL) wisselkoers ontwikkeling

De wisselkoers euro Braziliaanse real, op de financiële markten ook wel aangeduid met EUR/BRL, staat voor de hoeveelheid Braziliaanse real u ontvangt bij het wisselen van één euro. Door de sterke economische groei dat het land doormaakt wordt de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Braziliaanse real steeds belangrijker.

Ook voor u als consument is het interessant om de wisselkoers in de gaten te houden. Wanneer de wisselkoers relatief hoog is betekent het dat u relatief meer Braziliaanse real voor uw euro krijgt, een goed moment dus om te wisselen voordat u op reis gaat naar Brazilië. Wanneer de wisselkoers lager staat dan kan de reis een stuk duurder worden, u krijgt dan immers minder real voor uw euro’s. Belangrijk dus om de wisselkoers EUR/BRL te volgen, wanneer u op reis gaat of wanneer u regelmatig zaken doet met Braziliaanse bedrijven.

Wisselkoers euro Braziliaanse real, de stand van zaken

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Braziliaanse real stond op 17 november 2015 genoteerd op 1/4,0766. Dat betekent dat, wanneer u op dat moment één euro wilde wisselen, u daar ruim 4 Braziliaanse real voor terugkreeg. Vergeleken met de koers van een jaar daarvoor stond deze rond november 25% lager genoteerd. Door een verdere krimp van de economie in 2015 is de real in de loop van dat jaar flink gedevalueerd ten opzichte van de euro.

Historische wisselkoers euro Braziliaanse real

De wisselkoers van de euro Braziliaanse real werd bij de introductie in 1999 vastgesteld op 1/1,4279. Doordat de waarde van de real op dat moment minder snel devalueerde en de euro ook nog wat opstartproblemen kende bleef deze koers de eerste twee jaar vrij stabiel. Mede door de recessie waarin Brazilië in 2002 en 2003 mee te maken kreeg verloor de real snel zijn waarde ten opzichte van de euro wat resulteerde in een forse stijging van de wisselkoers, medio 2004 noteerde de koers EUR/BRL 1/3,8860. Vanaf 2005 daalde de wisselkoers weer gestaag door economisch herstel, waarbij de daling vanaf 2009 versneld werd door de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis en de euro snel in waarde daalde. In de loop van 2013 herstelde de euro zich en, gecombineerd met een afnemende groei van de Braziliaanse economie, is de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Braziliaanse real sinds 2013 dan ook weer snel gestegen.

Een blik op de euro - Braziliaanse real (BRL) wisselkoers ontwikkeling

Wilt u euro's wisselen voor Braziliaanse real?


Profiteer van 0% provisie en de beste GWK Travelex real wisselkoers als u Braziliaanse real online bestelt.

Real bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

Braziliaanse real: een overzicht

De Braziliaanse munten zijn altijd onderhevig geweest aan hevige inflatie. Pas bij de introductie van de huidige munt, de real, is de waarde van de Braziliaanse munt een stuk stabieler geworden.

Het ontstaan van de Braziliaanse real

Met de kolonisatie door Nederland reikte de gulden ook helemaal tot Brazilië, waar deze in het jaar 1624 werd ingevoerd. Naast de gulden werd in 1954 ook een ‘lokale’ munteenheid geïntroduceerd, de reís (meervoud van real) en ook zelfs nog door de aanwezige Nederlands als betaalmiddel gebruikt. Vanaf 1690 werd dit de officiële munt van Brazilië.

Het Braziliaanse inflatiespook

De Braziliaanse munt is bijna haar hele geschiedenis geteisterd door enorme inflatie. Dit werd voor het eerst zichtbaar in 1846 toen de mil-reís werd ingevoerd. Deze had een waarde van 1000 oude real. In 1942 werd de mil-reís vervangen door de cruzeiro. Sindsdien zijn er in de loop der jaren telkens nieuwe munten geïntroduceerd door de niet aflatende inflatie. In 1967 verving de nieuwe cruzeiro de oude, tegen een waarde van 1:1000. Dezelfde verhouding gold ook voor de cruzado ten opzichte van de ‘nieuwe’ cruzeiro toen deze in 1986 werd ingevoerd, gevolgd door de nieuwe cruzado in 1989. Daarna volgden nog (opnieuw) de cruzeiro in 1990, de cruzeiro real in 1993 totdat in 1994 eindelijk de real werd geïntroduceerd.

De koppeling met de dollar zorgde ervoor dat het teken van de Braziliaanse real, de cifrao, erg veel op het dollarteken lijkt. Het enige verschil is dat de real met twee streepjes wordt geschreven, maar om onduidelijkheid te voorkomen wordt de real ook wel geschreven als R$.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.

Wilt u meer weten over geldzaken in Rio de Janeiro?


Lees dan vóór vertrek onze valuta reisgids en ga onbezorgd op reis.

Lees de gids

Wilt u meer weten over hoe u deze valuta kunt bestellen en hoeveel u het beste kunt wisselen?

Meer valuta info