Bestel direct

Euro - Indonisische roepia wisselkoers informatie

Handige informatie over de euro-roepiakoers, de laatste tarieven en de geschiedenis van de Indonesische roepia.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op woensdag, 19 juni 2024 16:51:54 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Overzicht euro - Indonesische roepia (INR) wisselkoers ontwikkeling

De wisselkoers euro Indonesische roepia, op de financiële markten kortweg EUR/IDR, laat zien hoeveel Indonesische roepia je krijgt voor één euro. Als sterk opkomende economie is de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Indonesische roepia een goede graadmeter van de economische ontwikkeling van het land.

Een hoge wisselkoers betekent dat u relatief veel Indonesische roepia kan wisselen voor één euro. Interessant dus om deze wisselkoers in de gaten te houden wanneer u van plan bent naar Indonesië op vakantie te gaan. Andersom zorgt een lage wisselkoers ervoor dat u minder roepia te besteden heeft voor die ene euro. Binnen de internationale handel kan een lage wisselkoers van de euro ten opzichte van de Indonesische roepia een stimulans zijn om producten en diensten uit Indonesië af te nemen.

Wisselkoers euro Indonesische roepia: de stand van zaken

De wisselkoers euro Indonesische roepia noteerde op 12 november 2015 een stand van 1/14.574,26. Op die dag ontving u dus ruim 14.574 roepia voor uw euro. Het grillige koersverloop van 2015 laat zien dat de waarde van beide munten ten opzichte van elkaar nogal kan verschillen. De mate van onzekerheid rondom de euro speelt hierin een rol, maar net zo belangrijk is dat de sterke groei van de Indonesische economie ook een grote invloed heeft op de verhouding tussen de euro en de roepia.

Historische wisselkoers euro Indonesische roepia

De wisselkoers euro Indonesische roepia werd op 4 januari 1999 bij de introductie van de euro vastgesteld op 1/9.521,1. Na de eerste correctie en onzekerheid over het functioneren van de euro en de internetcrisis waar de euro direct mee te maken kreeg zakte de wisselkoers de eerste jaren na de introductie ver weg. Vanaf 2002 begon de koers door het herstel van de euro te stijgen tot een piek van 1/15.354 ten tijde van de Amerikaanse bankencrisis. Door de klappen die de euro in de jaren daarna kreeg won de Indonesische roepia weer snel terrein op de euro. Sinds de euro weer wat opgekrabbeld is het niveau van de wisselkoers euro Indonesische de laatste twee jaar stabiel gebleven.

Overzicht euro - Indonesische roepia (INR) wisselkoers ontwikkeling

Wilt u euro's omwisselen naar Indonesische roepia?


Bestel uw Indonesische roepia met korting online.

Roepia bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

De Indonesische roepia: een kort overzicht

De economie van Indonesië vertoont vanaf het begin van de 21e eeuw een stabiele groei, waardoor de Indonesische roepia ook een sterkere munteenheid is geworden. In de jaren negentig, mede ook door de monetaire crisis in Azië, traden er veel grotere fluctuaties op in de koers.

Het ontstaan van de roepia

Onder invloed van de Nederlandse expansiedrift kwam de Nederlandse gulden in 1610 in Indonesië terecht. De naam werd in 1817, toen de Nederlands-Indische gulden werd geïntroduceerd. De naam van de roepia, afgeleid van het Sanskriet rupya (zilver), werd voor het eerst als alternatieve naam gebruikt tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Kort erna gaf de Javasche Bank zelfs kort zijn eigen roepia uit als vervanging voor de gulden. Het uitroepen van de onafhankelijkheid door president Soekarno in 1949 betekende ook het ontstaan van de nieuwe nationale valuta, de Indonesische roepia.

Schommelende koersen

De waarde van de roepia was oorspronkelijk gelijk aan de gulden, maar in de decennia van de Soekarno heerschappij was de inflatie in Indonesië niet onder controle te krijgen waardoor de roepia snel haar waarde verloor ten opzichte van andere valuta. De overheid probeerde in 1965 door de introductie van de nieuwe roepia, die 1000 oude roepia waard was, de munt te appreciëren. Dit lukte deels, de devaluatie van de munt zette echter daarna gewoon door. Pas nadat in 1986 sterke buitenlandse valuta als de dollar een devaluatie ondergingen trad er een periode van stabiliteit in de onderlinge koersverhoudingen op.

Er zou echter nog een tegenslag volgen toen de waarde van de roepia kelderde als gevolg van de Aziatische monetaire crisis, het dieptepunt daarvan werd in juni 1998 bereikt. Vanaf dat moment maakt de Indonesische economie een stabiele groei door en is de Indonesische roepia een munt geworden om rekening mee te houden.