Bestel direct

Wisselkoers euro - Tsjechische kroon (CZK)

Hoeveel Tsjechische kronen is een euro waard? Bekijk het direct in ons overzicht met actuele en historische EUR-CZK wisselkoersen. Met de koersconverter op deze pagina berekent u direct voor elk bedrag in euro’s de waarde in Tsjechische kronen, die u vervolgens direct online bestelt. Ook leest u hier meer over de historie van de Tsjechische kroon.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op woensdag, 19 juni 2024 16:51:54 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Inzicht in de wisselkoers euro - Tsjechische kroon (CZK)

De wisselkoers euro Tsjechische kroon, in financiële termen aangeduid met EUR/CZK, staat voor de hoeveel Tsjechische kronen die u krijgt wanneer u één euro inwisselt. Het is de bedoeling dat de Tsjechische kroon op termijn ook overgaat op de euro, waarmee deze wisselkoers logischerwijs komt te vervallen.

Een lagere wisselkoers euro Tsjechische kroon betekent dat de euro ten opzichte van de kroon minder waard is en het dus duurder wordt wanneer u in Tsjechië op vakantie bent, u krijgt immers minder kronen voor die ene euro. Wanneer koersen fluctueren kan het interessant zijn om een gunstiger koers af te wachten. Andersom profiteert u wanneer de wisselkoers relatief hoog is. Ook zal Tsjechië meer exporteren richting de Eurolanden aangezien Tsjechische producten relatief goedkoper worden.

Wisselkoers euro Tsjechische kroon, de stand van zaken

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Tsjechische kroon stond op 12 november 2015 genoteerd op 1/27,0310. Dat wil zeggen dat u ruim 27 kronen zou hebben ontvangen wanneer u op die dag één euro wisselde. Na een forse stijging in de wisselkoers eind 2013 is de koers in de jaren daarna vrij stabiel gebleven.

Historische wisselkoers euro Tsjechische kroon

De historische wisselkoers van de euro en de Tsjechische kroon heeft sinds de invoering van de euro in januari 1999 een dalend verloop laten zien. Door de stabiele economische groei van Tsjechië sinds 1999 is de waarde van de Tsjechische kroon ten opzichte van de euro ook gestegen. De daling van de wisselkoers werd enkel onderbroken door de sterke stijging van de waarde van de euro eind 2008/begin 2009 en in het najaar van 2013, toen de onrustige politieke situatie ervoor zorgde dat de waarde van de Tsjechische kroon in korte tijd een stuk minder werd. Sindsdien vertoont de wisselkoers een stabiel verloop.

Inzicht in de wisselkoers euro - Tsjechische kroon (CZK)

Wilt u euro's omwisselen naar Tsjechische kronen?


Tsjechische kronen kunt u gemakkelijk online bestellen bij de valuta specialist.

Kronen bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

De Tsjechische kroon, een overzicht

In 2010 werd aangekondigd dat de Tsjechische kroon de overstap gaat maken op de euro, zodra aan de voorwaarden van toetreding tot de eurozone voldaan is. Het is dus nog onzeker wanneer dit precies gaat gebeuren. Tot die tijd blijft de Tsjechische kroon de officiële munteenheid.

Het ontstaan van de Tsjechische kroon

Tsjechië heeft lang deel uitgemaakt van de Oostenrijkse-Hongaarse monarchie. In 1892 werd de Oostenrijkse kroon geïntroduceerd. Deze ging over op de Tsjecho-Slowaakse kroon toen het land Tsjechoslowakije haar onafhankelijke status kreeg in 1919. Deze munt bleef bestaan totdat het land uiteenviel in de Tsjechische Republiek en Slowakije. De landen hadden in 1992 afgesproken dat na de opsplitsing de Tsjecho-Slowaakse kroon nog een aantal maanden gebruikt zou worden door beide landen. Door de enorme uitstroom van geld richting Tsjechië werd besloten de Tsjechische kroon en Slowaakse kroon al na een paar weken te introduceren.

De eerste jaren na de opsplitsing had Tsjechische kroon het nog moeilijk. De economische teruggang tweede helft hielp daar ook niet bij. Na 1999 vertoont het land een sterke, solide economische groei doordat de privatisering van het bedrijfsleven en de ingevoerde markteconomie haar werk begon te doen. Sindsdien is de waarde van Tsjechische kroon ten opzichte van de euro ook constant toegenomen.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.

Wilt u meer weten over geldzaken in Tsjechië?


Lees dan vóór vertrek onze valuta reisgids en ga onbezorgd op reis.

Lees de gids

Wilt u meer weten over hoe u deze valuta kunt bestellen en hoeveel u het beste kunt wisselen?

Meer valuta info