Bestel direct

Euro naar Chinese yuan (renminbi) wisselkoers

Inzicht in de actuele euro-yuankoers, de laatste tarieven en de geschiedenis van de Chinese yuan (renminbi).

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op vrijdag, 17 mei 2024 08:56:44 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Inzicht in de wisselkoers euro Chinese yuan (renminbi) (CNY)

De wisselkoers euro Chinese yuan staat voor de hoeveel Chinese yuan die u krijgt bij het wisselen van één euro. Op de financiële markten wordt deze wisselkoers ook wel technisch aangegeven als EUR/CNY. Gezien het groeiende belang van China als wereldmacht is de wisselkoers euro Chinese yuan een goede graadmeter binnen het internationale handelsverkeer.

Wisselkoers euro Chinese yuan, de stand van zaken

De wisselkoers euro Chinese yuan stond 17 november 2015 genoteerd op een koers van 1/6,8036. Dat betekent dat u op die dag ruim 6 yuan ontving bij het wisselen van één euro. Vergeleken met het jaar daarvoor stond die koers een stuk lager dan eind 2014, aangezien de waardevermindering van de euro op de financiële markten ook zorgde voor een sterkere yuan ten opzichte van de euro en daardoor ook een lagere wisselkoers in de loop van 2015.

Historische wisselkoers euro Chinese yuan

De Chinese yuan is gekoppeld aan de dollar. Dat betekent dat de ontwikkeling van de euro ten opzichte van de dollar ook doorgetrokken kan worden naar de verhouding ten opzichte van de yuan. Dat betekent ook dat de wisselkoers eind 2007 haar hoogtepunt bereikte door de kracht van de euro en een rem op de export van producten uit China. In de jaren daarna heeft de yuan geleidelijk aan kracht gewonnen ten opzichte van de euro. Dit is veroorzaakt door de waardevermindering van de euro en de niet aflatende groei van de Chinese economie. Waar de koers EUR/CNY medio 2011 nog 1/9,46 noteerde, is deze richting eind 2015 vrij sterk gedaald naar 1/6,80.

Inzicht in de wisselkoers euro Chinese yuan (renminbi) (CNY)

Wilt u euro's omwisselen naar Chinese yuan?


Bestel Chinese yuan online en profiteer van 0% provisie en de beste GWK Travelex yuan wisselkoers.

Yuan bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

Chinese yuan, een overzicht

De Chinese yuan werd voor het eerste geslagen aan het einde van 19e eeuw. Deze munt werd gelijkgesteld aan de Mexicaanse peso, een afgeleide van de Spaanse dollar die al sinds de aanwezigheid van Spanje in Zuidoost Azië vanaf de 17e eeuw daar in omloop was. De munt verspreidde zich in de decennia daarna snel over het hele land, waarbij de vele provincies veelal andersoortige munten in omloop hadden, echter wel gebaseerd op de waarde van de yuan die was vastgesteld door de centrale overheid.

Renminbi yuan

Nadat in 1949 de Volksrepubliek China uitgeroepen werd was de yuan die door de overheid werd gedrukt de enige wettelijke munt die in omloop mocht zijn. Dit zorgde voor een einde van de veelheid aan verschillende munten. In 1955 werd de nieuwe yuan geïntroduceerd, waarbij de nieuwe yuan 10.000 oude yuan waard was. Deze nieuwe munt werd ook wel de renminbi yuan genoemd, een naam die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt en staat voor ‘geld van het volk’.

Koppeling van de Chinese yuan

De Chinese yuan is sinds het afschaffen van het Bretton Woods systeem gekoppeld aan de dollar. De Chinese economie groeide eind jaren zeventig hard. Dit kwam mede omdat de waarde van de yuan door China gedeprecieerd werd zodat de export flink werd gestimuleerd. Om deze waardevermindering tegen te gaan werd in 1994 afgesproken dat de yuan voor een periode van 10 jaar stabiel bleef op een koers van 8,3 yuan voor een dollar. Ondanks deze ingreep bleef de wisselkoers volgens Amerika en Europa te laag, waardoor er met invoerrechten op Chinese exportproducten gedreigd werd. De Chinese overheid bezweek onder de druk en stemde in met een appreciatie van de yuan.

Door de kredietcrisis en het negatieve effect op de Chinese export zorgde kort voor een waardedaling van de yuan, de waarde van de yuan ten opzichte van de euro en andere valuta is sinds 2005 echter flink toegenomen. De kunstmatige onderwaardering van de yuan door de Chinese overheid is volgens de meeste economen hiermee ook verdwenen.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.

Wilt u meer weten over geldzaken in China?


Lees dan vóór vertrek onze valuta reisgids en ga onbezorgd op reis.

Lees de gids

Wilt u meer weten over hoe u deze valuta kunt bestellen en hoeveel u het beste kunt wisselen?

Meer valuta info