Checklist: regel deze geldzaken voordat u op reis gaat


5 jan 2017


Tip 1: Gebruik bankpas buiten Europa instellen 

Bij de meeste geldautomaten kunt u met uw bankpas geld opnemen. Een hoop mensen denken dat dit kosteloos is, echter overal buiten de eurozone worden er transactiekosten gerekend over een contante geldopname (zie tip 2). Ook kunt u steeds vaker met uw bankpas betalingen verrichten bij betaalterminals, zoals bij winkels en benzinestations. De betaalterminal moet dan wel het Maestro® logo voeren.

Banken in Nederland hebben besloten om bankpassen standaard te blokkeren voor gebruik buiten Europa, om zo het risico te verkleinen dat er misbruik wordt gemaakt van de pasgegevens. Als u op reis gaat naar een bestemming buiten Europa, vergeet dan niet om het betaalprofiel van uw bankpas te wijzigen naar ‘wereld’.

Tip 2: Let op bijkomende kosten bij geldopnames

De extra kosten voor geld opnemen bij een geldautomaat in het buitenland liggen vaak rond de €2,25 per pintransactie plus een percentage koersoplag. De hoogte van deze koersopslag is afhankelijk van de bank waar u uw rekening heeft lopen en de exploitant van de geldautomaat. Deze opslag kan zeer uiteenlopend zijn. Door in een keer meer geld per opnamemoment te pinnen kunt u dus geld besparen. De pinlimieten kunnen per geldautomaat verschillen. De limieten per pinopname staan meestal op de geldautomaat aangegeven.

 Tip 3: Zorg dat u contant geld bij u heeft

Ongeacht uw bestemming is het altijd aan te raden om een hoeveelheid contant geld bij u te hebben. Dit kunt u voor vertrek regelen in Nederland of na aankomst op uw bestemming. Gaat u naar een land buiten de eurozone, dan is het aan te raden om vooraf al wat buitenlands geld op te nemen. U kunt namelijk aankomen op uw bestemming op een tijdstip dat de banken of wisselkantoren zijn gesloten. Denk hierbij ook wanneer u aankomt op een eventuele tussenstop.

Voor veel landen geldt dat de Amerikaanse dollar ook wordt geaccepteerd als betaalmiddel. Vooral voor bestemmingen in Azië, Afrika en Latijns Amerika is het aan te raden om wat dollars mee te nemen als back-up. Zorg ervoor dat u dollars in kleine coupures meeneemt, zoals 1, 5, 10 en 20 dollar, zodat u gepast kunt betalen. Gebruikt u de dollars niet, dan is er een grote kans dat u deze gemakkelijk kunt gebruiken bij een volgende reis. Laat u hierover verder adviseren bij één van de GWK Travelex-kantoren

 Tip 4: Neem een debit- of creditcard mee

Reizen met alleen een bankpas op zak is een risico. In het meest ongunstige geval kan het namelijk voorkomen dat u uw bankpas verliest of dat deze wordt ingeslikt door een bankautomaat. Daarom is het hebben van een betaalkaart in de vorm van een debit- of creditcard eigenlijk onmisbaar. Daarnaast kan je met een debit- of creditcard gemakkelijk relatief grote (online)betalingen doen, zoals het boeken van een hotel of een vliegticket.

Wereldwijd zijn de meest geaccepteerde kaarten die met een MasterCard logo. Over de hele wereld kunt u hiermee bij meer dan 28 miljoen plaatsen terecht. MasterCards zijn er in debit- en creditcard variant. Een verschil van een debitcard ten opzichte van een creditcard is dat een debitcard niet gekoppeld is aan een bankrekening. Dit heeft als voordeel dat indien u de kaart kwijtraakt, u niet het risico heeft dat criminelen bij uw saldo op uw bankrekening kunnen. Daarnaast betaal je voor een creditcard standaard een jaarlijkse bijdrage. Dit geldt niet voor sommige debitcards.

Tip 5: Houdt de wisselkoersen in de gaten

Als u te maken krijgt met een vreemde valuta is het handig om de wisselkoersen in de gaten te houden. Wisselkoersen zijn namelijk aan verandering onderhevig wat kan betekenen dat u op de ene dag meer krijgt voor uw euro´s dan op de andere dag. Soms kunt u hier geld besparen. Gebruik ons historische wisselkoersen overzicht voor een beter inzicht in de koers trend. 

Tip 6: Afdingen!

Voor veel landen buiten de westerse wereld is het gebruikelijk om af te dingen. Doet u dit niet, dan bent u een dief van uw eigen portemonnee! Onderhandelen over de prijs is een vaste gewoonte in veel culturen, dus schroomt u niet om hier op in te spelen.

Van hotelkamers, tot taxiritten, tot een souvenir, u kunt op bijna alles afdingen. Vooral souvenirverkopers en taxichauffeurs offreren prijzen die minimaal 3 keer zo hoog liggen als de prijzen die voor de lokale bevolking worden berekend. Voor kleine levensbehoeften zoals eten en drinken heeft afdingen minder zin, de prijzen die hiervoor berekend worden zijn vaak al heel laag voor onze standaarden. Hier volgen een aantal tips die u kunnen helpen bij afdingen op reis:

  1. Koop meerdere artikelen in één keer
  2. Door meerdere artikelen in één keer te kopen vergroot u de onderhandelingsruimte. Als de winkelier niet lager wil zitten dan een bepaald bedrag waarvan u vindt dat het te hoog ligt, kies dan nog iets uit wat u graag zou willen hebben. Zodoende kunt u een totaalprijs afspreken voor de 2 of meer artikelen. Gaat de winkelier dan nog niet akkoord met de prijs dan kunt u weglopen. De kans is groot dat de winkelier achter u achterna loopt en toch akkoord gaat met uw prijs.
  3. Start met een laag bod
  4. Wanneer u een prijs oppert, start dan met een bod vér onder de vraagprijs. De verkoper zal dit waarschijnlijk een veel te laag bod vinden en zal met een tegenbod komen. Ga hier vervolgens weer onder zitten, om uiteindelijk samen tot een acceptabele prijs te komen.
  5. Blijf te allen tijde vriendelijk
  6. Blijf altijd vriendelijk en welwillend tijdens het afdingen. In een positieve sfeer is de verkoper eerder geneigd om met de prijs te schikken. Verliest u uw vriendelijkheid tijdens het afdingen, dan leidt dit bijna nooit tot een succesvolle afronding van de deal. Onderhandelen is deel van de cultuur van het land, dus neem er de tijd voor.

 

Tip 7: Noteer noodnummers

Noteer voordat u weg gaat belangrijke noodnummers. Dit zijn bijvoorbeeld nummers van uw reisverzekeraar, zorgverzekeraar, creditcardmaatschappij en uw bankkantoor. Maak daarnaast voordat u van huis weg gaat genoeg kopieën van uw paspoort, tickets en van de reis- en verzekeringspolis. Zo kunt u altijd aantonen wie u bent als u bijvoorbeeld uw paspoort verliest.