Pinnen in Praag is zo gepiept... Of niet?


12 aug 2015


Ik vind Praag een heerlijke stad. Toen ik er voor het eerst kwam, voelde ik me er al thuis en sindsdien ben ik regelmatig teruggegaan. Waar ik bij andere reizen altijd pieker of ik niets ben vergeten en of alles wel goed geregeld is, heb ik daar bij Praag geen last van. Ik ben alleen maar blij dat ik er weer heen mag.

Ik had er dan ook helemaal niet aan gedacht om Tsjechisch geld te bestellen bij GWK Travelex toen ik deze zomer weer naar Praag reisde. Ik zou wel gewoon geld pinnen als ik dat nodig had, dacht ik. Net als thuis in Nederland.

Zes pinautomaten op een rij

Op het vliegveld zag ik meteen al een hele rij pinautomaten staan. Zie je wel, geen probleem. Meteen even wat geld halen voor de busrit naar het centrum. Al rekenend liep ik erheen. Wat was de wisselkoers ook alweer en hoeveel zou ik opnemen?

Door al dat gereken had ik niet meteen in de gaten dat de eerste pinautomaat een foutmelding gaf. Blijkbaar kon hij niks met mijn pasje, hoewel ik dat toch eerder had gebruikt om geld te pinnen in het buitenland. De volgende dan maar. Maar de tweede geldautomaat gaf niet eens een foutmelding, maar spuugde mijn pasje meteen uit.

Blij met kleingeld

Naarmate ik de rij pinautomaten langsging, werd ik steeds zenuwachtiger. De ene na de andere geldautomaat weigerde mijn pinpas en ik kon geen enkele reden bedenken waarom. Intussen lonkte buiten de bus naar het centrum waar ik zo graag relaxt doorheen wilde slenteren. In plaats daarvan stond ik nu alsnog te stressen.

Geld pinnen in Praag

 

Gelukkig had ik er wel aan gedacht om het Tsjechische kleingeld dat over was van mijn vorige reis in mijn portemonnee te doen. Daarmee kon ik nog precies een buskaart kopen en zo kwam ik toch in de binnenstad van Praag terecht, waar het me gelukkig wel lukte om te pinnen. Gelukkig maar, anders had ik echt een probleem gehad.

Goede voornemens

Toen alles toch nog goed was gekomen en ik op een terrasje in de Oude Stad zat, nam ik me voor dit risico niet nog een keer te nemen. Voortaan bestel ik voor reizen naar landen met andere valuta altijd buitenlands geld bij het grenswisselkantoor, zodat ik niet afhankelijk ben van de plaatselijke pinautomaten. Bovendien brengt elke pintransactie in het buitenland kosten met zich mee en voor dat geld weet ik wel een leukere bestemming - zeker op vakantie!

 

Dit is een blogger bijdrage van Sandra van Bijsterveld

Sandra van Bijsterveld schrijft als reisblogger over trips in Nederland en reizen naar Scandinavië en Oost-Europa. Ze trekt er regelmatig met haar gezin op uit om de mooiste bestemmingen te ontdekken. Als ze niet op reis is, werkt ze als freelance tekstschrijver voor ondernemers binnen en buiten de reisbranche.