Bestel direct

euro - dollar wisselkoers

Bereken eenvoudig de actuele euro - dollar wisselkoers met de handige euro naar dollar wisselkoersconverter. Bekijk de historische euro dollar wisselkoers en bestel direct uw US dollar online.

Actuele euro dollar wisselkoers berekenen

Wil u weten hoeveel dollar u ontvangt voor een euro? Bereken direct met onze handige wisselkoersconverter de actuele wisselkoers van euro naar dollar. Ook tonen wij u de historische euro-dollar wisselkoers, zodat u zelf kunt bepalen of dit het juiste moment voor u is om uw euro's in te wisselen voor US dollar. Is dit het juiste moment voor u, dan bestelt u eenvoudig uw US dollar bij GWK Travelex tegen een scherpe wisselkoers en 0% provisie. Bereken snel de actuele euro dollar wisselkoers met onze wisselkoersconverter.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op woensdag, 17 juli 2024 08:35:45 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Een blik op de euro dollar wisselkoers

De wisselkoers euro dollar, weergegeven met EUR/USD, is de indicator die staat voor hoeveel dollar je krijgt voor één euro. Deze wisselkoers heeft een grote invloed op de internationale handel, aangezien de gehanteerde koers geen vast gegeven is, maar continu fluctueert.

Een lagere euro dollar koers betekent dat je minder te besteden hebt op de Amerikaanse markt, waardoor het voor de consument duurder wordt om in de VS rond te reizen voor een vakantie. Daartegenover staat dat een hogere euro dollar koers weer kansen oplevert omdat Amerikaanse goederen relatief goedkoper worden. Voor zowel consument als het bedrijfsleven is het daarom interessant om de dollar euro koers goed in de gaten te houden, zeker wanneer je regelmatig producten van Amerikaanse bedrijven afneemt.

Wisselkoers euro vs dollar, de stand van zaken

Op 16 september 2020 stond de euro dollar wisselkoers op 1/1,08. Dat betekent dat u op die dag 1,08 dollar ontving wanneer u één euro wilde wisselen. Op dat moment werd de laagste wisselkoers euro dollar bereikt sinds augustus 2003. De stagnerende Europese economie in combinatie met de positieve ontwikkelingen van de Amerikaanse arbeidsmarkt hebben ervoor gezorgd dat de wisselkoers euro dollar sinds het begin van 2015 sterk is gedaald.

Historische wisselkoers euro dollar

Een korte terugblik op de wisselkoers euro dollar sinds de introductie van de euro in 1999 laat zien dat deze koers grote schommelingen heeft meegemaakt. Na de introductiekoers van 1,1747 dollar bereikte de euro slechts anderhalf jaar laten een historisch laagterecord door in oktober 2000 nog maar tegen 0,82 dollar gewisseld te kunnen worden. De wisselkoers haalde medio juli 2008 haar hoogtepunt op een waarde van 1,6038 dollar. Doordat de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese economie weer enigszins genormaliseerd zijn bewoog de euro de afgelopen jaren zich tussen een ‘normale’ waarde van 1,20 en 1,40 dollar.  

Een blik op de  euro dollar wisselkoers

De dollar: een kort overzicht

De dollar is, ondanks de opkomst van de euro en de ontwikkeling van de Chinese yen, wereldwijd nog steeds de meest voorkomende valuta. Het is de meeste gebruikte munt in het internationale handelsverkeer en daarnaast dient de dollar voor veel landen veelal als reserve valuta. De dollarkoers is van groot belang aangezien de olieprijzen en goudprijs direct gekoppeld zijn aan de US dollar en dus rechtstreeks effect heeft op hoeveelheid geld- en goederenstromen tussen landen.

Het ontstaan van de dollar

De dollar, iedereen weet wat het is, maar hoe is de dollar eigenlijk aan haar naam gekomen? In de 16e eeuw herstelde Europa zich van de donkere Middeleeuwen, de bevolking groeide weer, de welvaart nam toe en de handelssteden in West-Europa begonnen weer op te bloeien. Hierdoor ontstond ook de behoefte aan een uniform betaalmiddel om de handel tussen de landen makkelijker te laten verlopen.  De grote hoeveelheid zilveren munten uit de mijnen van het Joachimstal in Tsjechië bleken uitkomst te bieden. Deze ‘dalers’ verspreidden zich in rap tempo over Europa.

De Hollandse daler

De Hollandse daler was voorzien van een leeuw, waardoor deze al snel de logische naam leeuwendaler kreeg. De expansiedrift van Holland zorgde ervoor dat deze munt in de 17e en 18e eeuw in Indië maar ook in Nieuw Amerika terechtkwam. Door de populariteit van de munt werd deze letterlijk als ‘lion dollar’ overgenomen in het Engels. Met de komst van de Spaanse peso, die in uiterlijk veel leek op de leeuwendaler, veranderde naam langzaam in ‘Spanish dollar’ en werd vanaf midden 18e eeuw hét betaalmiddel in Amerika. Dit duurde tot 1786, toen de officiële US dollar geïntroduceerd werd zoals we die tot op de dag van vandaag kennen.

De Gouden Standaard

Sinds het ontstaan van de US dollar in 1786 werd de waarde ervan wettelijk vastgelegd. In eerste instantie werden zilveren dollarmunten gebruikt, maar deze munten daalden zelf drastisch in waarde door toedoen van de enorme goudvondsten in Amerika eind 19e eeuw. Er werd daarom besloten in 1900 over te stappen op de Gouden Standaard, waarbij de koers direct verbonden was aan de prijs van goud. Wanneer je in die tijd dollars voor buitenlands geld wilde wisselen kon je niet anders dan eerst deze dollars verkopen tegen een bepaalde hoeveelheid goud. Dit goud moest dan in het betreffende land weer verkocht worden om zo buitenlandse valuta te verkrijgen, niet heel praktisch dus. Doordat andere landen ook overgingen op een vaste rekeneenheid voor hun valuta, gebaseerd op de prijs van de goud kon Amerika met andere landen een wisselkoers bepalen voor de waarde van de dollar en buitenlandse valuta.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.