5 redenen om u goed voor te bereiden op uw reis


8 okt 2015


Nederlanders plannen steeds later hun reis, zowel zakelijk als privé. Een trend die past bij deze tijd waarin alles steeds eenvoudiger voor ons reizigers wordt gemaakt. Heerlijk toch? Aantrekkelijk geprijsde last minutes, een paar clicks verder en u heeft geboekt. En dan verlangend uitkijken naar uw reis.

Een gevolg is echter wel dat steeds meer mensen onvoldoende voorbereid op reis gaan en dan in de problemen komen. Bij MyTravelPlanner.nl horen wij daar dagelijks over. Daarom hebben wij een top 5 redenen om goed voorbereid op reis te gaan opgesteld. Zeker de moeite waard om even te lezen. Ook al is het last minute ;-)

1. Voorkom problemen met uw reisverzekering

Veel Nederlanders hebben een doorlopende reisverzekering. Sommigen sluiten helemaal geen reisverzekering af omdat mensen denken dat de ziektekostenverzekering het wel dekt. In beide gevallen kan het behoorlijk mis gaan.

Neem het geval van het stelletje dat werd overvallen op vakantie en waarbij alles werd gestolen, iPhones, bankpasjes, creditcards, horloges en sieraden. Gelukkig hadden ze een

doorlopende reisverzekering! Maar thuis bleek dat ze geen werelddekking hadden. Er werd niets vergoed.  

Of neem het geval waarin een man een hartaanval kreeg op zijn zakenreis naar de Verenigde Staten. In Amerika zijn de zorgkosten vele malen hoger dan in Nederland. De Nederlandse zorgverzekering dekt in veel gevallen slechts hetgeen dezelfde behandeling kost in Nederland. De man was onverzekerd en na enkele weken liep de rekening op naar meer dan 100.000 Euro. Zijn vrouw moest echter ook nog eens de reiskosten zelf betalen om haar man bij te staan. Ze kwamen terug in Nederland met een enorme schuld.

Check dus goed uw reisverzekering en de voorwaarden voor u op reis gaat.

2. Voorkom problemen met uw reisdocumenten

Visum geregeld. Check! U komt echter bij de douane en wordt terug gestuurd omdat uw reisdocumenten niet op orde zijn. Einde reis. En dan maar hopen dat u in Nederland al bent tegen gehouden. Want anders moet u ook nog uw terugreis zelf betalen zonder dat u uw reis heeft kunnen maken.

Of een actueel voorbeeld over reizen naar Zuid-Afrika. Sinds 1 juni is het daar verplicht de geboorte certificaten van uw kinderen mee te nemen. Heeft u die niet, dan wordt u terug gestuurd. Zonder pardon.

Check daarom altijd niet alleen de visum vereisten maar ook de eisen die gesteld worden aan reisdocumenten.

3. Voorkom problemen met uw geldzaken

Veel Nederlanders vinden het niet meer noodzakelijk van tevoren geld te wisselen als ze naar een ver land gaan.Overal kan je pinnen toch?

Er zijn echter veel gevallen waar pinnen niet mogelijk is, of niet direct na aankomst mogelijk. Slimmer is om met meerdere opties te werken. Neem zowel een credit card mee, een pinpas en wissel wat lokale valuta vooraf. En als u geen credit card heeft, kunt u bijvoorbeeld een prepaid credit card overwegen. Daarvoor heeft u geen credit check nodig.

undefined

Zo zijn er landen die u een visum laten betalen bij aankomst, een visum-on-arrival. Deze kunnen vaak alleen worden voldaan in dollars of lokale valuta. Als u die niet heeft, kunt u achterin in de rij gaan staan bij de lokale pinautomaat. Als u tenminste niet vergeten bent uw pinpas te activeren voor werelddekking.

Check dus van tevoren goed of uw geldzaken op orde zijn.

4. Voorkom problemen met uw veiligheid

In Nederland is het veilig. Vrouwen worden beschermd. Homoseksualiteit geaccepteerd. Terroristische aanslagen komen zelden voor. En dan gaan we er vaak vanuit dat andere landen ook wel veilig zijn of dat de overheid ons ter plekke zal beschermen. Maar het is in andere landen vaak niet zoals in Nederland. Het valt helaas vaak niet “wel mee”. Zelfs landen relatief dichtbij, hebben gebieden die bijzonder onveilig zijn of gewoonten die de onze niet zijn.

De actualiteit laat dit ook zien. De Arabische lente heeft heel wat landen onveiliger gemaakt. Landen die voorheen zonder problemen bereisbaar waren, hebben regio’s waar u nu echt niet moet reizen voor uw eigen veiligheid.

Dat betekent heus niet dat u niet moet gaan maar check altijd van tevoren de veiligheidssituatie in een land. Bekijk van tevoren wat de do’s en donts zijn.    

5. Voorkom problemen met uw gezondheid

Iedereen die wel eens een verre reis heeft gemaakt, kan u vertellen over die keer dat ze ziek werden. Van het eten, van insectenbeten of van slechte hygiënische omstandigheden. En ze kunnen u dan ook vertellen over de omstandigheden in het ziekenhuis waarin ze terecht kwamen.

Ja, de kans is redelijk klein dat u iets echt ernstigs krijgt. Maar beseft u dan ook dat als het wel het geval is, dit ernstige gevolgen kan hebben voor de rest van uw leven? Vaak is het niet eens bewust dat Nederlanders niet met de juiste vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen op reis gaan. Men is gewoonweg onbewust van mogelijke infecties en ziektes die men kan oplopen in een land. Wist u bijvoorbeeld dat er in Turkije kans is op bilharzia, buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A, hepatitis B, en malaria? (bron LCR) En dat nagenoeg niemand dat weet? En dat veel Nederlandse Buitenlanders bijvoorbeeld hun kinderen meenemen op familiebezoek waarna ze, eenmaal thuis, ziek worden? Omdat ze niet de weerstand hebben die hun neefjes en nichtjes hebben waar ze mee spelen?

Check dus altijd welke maatregelen u kunt nemen om uw gezondheid te beschermen.

 

Dit is een blogger bijdrage van Erik Liet, Mytravelplanner.nl

Dit artikel is geschreven door een van de oprichters van MyTravelPlanner.nl, een website die in samenwerking met 7 expert partijen reizigers gratis adviseert op het gebied van een goede reisvoorbereiding. Alle verhalen hebben we daadwerkelijk te horen gekregen van reizigers.

Wilt u checken of u goed bent voorbereid? Check uw reisplan op www.mytravelplanner.nl