Pinnen in Bulgarije – net even anders


29 sep 2015


Daar stond ik dan, in het Bulgaarse resort Sunny Beach. Voor het eerst had ik helemaal zelf een vliegreis geboekt – niet met mijn ouders en ook niet met medestudenten. Ik was net afgestudeerd en om dat te vieren, ging ik de komende weken genieten van de kloosters, de rozenvelden en natuurlijk ook de stranden van het mooie Bulgarije.

Pinprobleem

Het eerste wat ik na aankomst deed, was op zoek gaan naar een pinautomaat. Daarna zou ik lekker een terrasje gaan pakken, of op zoek gaan naar mijn eerste Bulgaarse souvenir. Ik zag het al helemaal voor me terwijl ik mijn pincode intoetste. Maar toen zag ik iets heel anders: mijn pincode was te kort. Na het intoetsen van de vier cijfers werd ik aangestaard door twee resterende vakjes. Deze Bulgaarse geldautomaat wilde een zescijferige code van me en ik had geen idee wat ik op positie vijf en zes moest invullen.

Gelukkig sprak ik een beetje Bulgaars en vond ik iemand die me wist te vertellen dat ik mijn pincode gewoon moest aanvullen met twee nullen. Maar wat ik voelde toen ik daar in paniek voor die pinautomaat stond, ben ik nooit vergeten. Hoe moest ik die weken in Bulgarije doorkomen als ik geen geld kon opnemen?

Liever geld bestellen

Begin dit jaar, toen ik naar Noorwegen zou gaan, kwam de herinnering weer bij me boven. Omdat ik nog nooit in Noorwegen was geweest, had ik ook geen Noorse kronen in huis. In eerste instantie bedacht ik dat ik ter plekke wel even wat zou pinnen. Maar toen dacht ik aan mijn eerste soloreis naar Bulgarije en besloot ik het anders te doen.

Op de website van GWK Travelex las ik dat ik online vreemde valuta kon bestellen en die vervolgens op een grenswisselkantoor kon komen betalen en ophalen – bijvoorbeeld als ik in Enschede op de trein naar het vliegveld stapte, of op Schiphol zelf. Dat was allemaal zo geregeld en zo liep ik op het vliegveld van Oslo niet koortsachtig te zoeken naar een pinautomaat, maar relaxt om me heen te kijken. Mijn geld had ik toch al op zak.

Met die reis naar Noorwegen kwam het dus helemaal goed – en met die naar Bulgarije gelukkig ook. Maar voordat ik daar kon gaan genieten, had ik wel een belangrijk lesje geleerd.

Dit is een blogger bijdrage van Sandra van Bijsterveld

Sandra van Bijsterveld schrijft als reisblogger over trips in Nederland en reizen naar Scandinavië en Oost-Europa. Ze trekt er regelmatig met haar gezin op uit om de mooiste bestemmingen te ontdekken. Als ze niet op reis is, werkt ze als freelance tekstschrijver voor ondernemers binnen en buiten de reisbranche.