10 meest populaire valuta van 2015 | GWK Travelex


1 jan 2016


Dagelijks worden bij GWK Travelex grote hoeveelheden euro’s naar buitenlandse valuta gewisseld. De meest voorkomende reden is nog steeds het inwisselen van euro’s voordat men naar het buitenland vertrekt om er zeker van te zijn dat je genoeg cash bij je hebt tijdens de eerste dagen van de vakantie. Wat ons betreft interessant om richting het einde van het kalenderjaar eens te kijken naar welke munteenheden de boventoon voeren. Op basis van eigen onderzoek komen we tot de volgende lijst meest populaire valuta van 2015.

1. US Dollar

De US dollar is ongetwijfeld de munteenheid die het meest bekend in de oren klinkt. Wereldwijd is de dollar ook nog steeds de meest gebruikte valuta in het internationale handelsverkeer. Aangezien er naast de Verenigde Staten flink wat (vakantie)landen zijn waar de dollar een geaccepteerde munteenheid is, is het niet gek dat de dollar nog steeds de lijst met meest gewisselde valuta aanvoert.

undefined

2. Engelse pond

Het Britse pond, in Engeland ook wel liefkozend de Queen’s Currency genoemd, is een munteenheid met een lang, rijk verleden. Aangezien Groot-Brittannië zich prima leent voor het maken van een leuke stedentrip worden er elk jaar flink wat euro’s gewisseld voor Britse ponden. Ondanks dat de euro in de loop van 2015 flink heeft ingeleverd ten opzichte van het pond wordt deze valuta nog steeds met grote regelmaat gewisseld.

3. Zwitserse frank

De Zwitserse frank is en blijft een populaire valuta om te wisselen. Ondanks het feit dat begin 2015 de vaste wisselkoers tussen de euro en de Zwitserse frank werd losgelaten, en daarna de frank ten opzichte van de euro flink duurder werd, is de vraag naar de munt niet veel minder geworden. Afgelopen jaar is Zwitserland als vakantieland namelijk nog niet echt ontzien, het zal moeten blijken wat de duurdere frank in 2016 voor invloed heeft.

4. Noorse kroon

De Noorse kroon is de populairste valuta van de Scandinavische landen die de kroon als munteenheid voeren. Sinds de oprichting van de Scandinavische Monetaire Unie eind 19e eeuw dragen ze dezelfde naam en waren ze tot in de 20e eeuw zelfs onderling inwisselbaar. Doordat de waarde van euro ten opzichte van de Noorse kroon de afgelopen jaren geleidelijk is gestegen heeft de munt ook gewonnen aan ‘inwisselbaarheid’.

5. Canadese dollar

De Canadese dollar wordt in de volksmond ook wel de Loonie genoemd. Vanwege de toenemende populariteit van Canada als vakantiebestemming worden er ook steeds meer euro’s voor Canadese dollars gewisseld, omdat men toch voor de zekerheid wat cash geld meeneemt voor vertrekt.

6. Deense kroon

De Deense kroon is de tweede Scandinavische ‘kroonmunt’ die we terugzien in onze top 10 meest populaire valuta. Kopenhagen is een van de meest aantrekkelijke steden van Europa voor het maken van een citytrip,  waardoor het niet verwonderlijk is dat er relatief veel euro’s voor Deense kroon ingewisseld worden en deze valuta terugkomt in deze valutalijst. Door het stijgen van de wisselkoers in de loop van 2015 is het ook nog eens aantrekkelijker geworden om uw euro’s voor Deense kronen in te wisselen.

7. Zweedse kroon

Om de Scandinavische kronen in onze top 10 maar direct compleet te maken, de Zweedse kroon staat daarin uiteraard ook vermeld. Ondanks het feit dat Zweden wel deel uitmaakt van de Europese Unie heeft het land ervoor gekozen om vast te houden aan de eigen munteenheid in plaats van over te stappen op de euro. De waarde en de wisselkoers van de kroon wordt overigens wel sterk beïnvloedt door de euro.

8. Australische dollar

De Australische dollar is een echte ‘grondstoffen’ munt, waardoor de waarde ervan vaak samen oploopt met de zilver/goudprijs en ook sterk samenhangt met de prijzen van de grondstoffen die Australië exporteert. Euro’s worden regelmatig ingewisseld voor Australische dollars. Het kan immers geen kwaad om cash geld mee te nemen voordat u op reis vertrekt richting Down Under.

9. Japanse yen

De Japanse yen is wereldwijd één van de meest gebruikte valuta in het internationale handelsverkeer. Ondanks de opkomst van China wordt de koers van de Japanse yen nog steeds als graadmeter gezien voor de Aziatische economie. De euro is vergeleken met het begin van 2015 in waarde gedaald ten opzichte van de yen, de Japanse munt wordt echter nog wel regelmatig gewisseld, gezien de notering in onze top 10 populaire valuta.

10. Tsjechische kroon

De Tsjechische kroon is de jongste munteenheid in onze top 10, ontstaan in 1993 na de opsplitsing van het voormalige Tsjechoslowakije. Zodra aan alle voorwaarden is voldaan zal de Tsjechische kroon echter weer overgaan in de euro. Tot die tijd zal deze munt vermoedelijk nog vaker in deze top 10 terugkomen, vanwege de populariteit van Praag en andere Tsjechische steden als vakantiebestemming.

We zijn benieuwd welke valuta in 2016 een sprong kunnen maken en of er wellicht nieuwe, buitenlandse valuta in onze top 10 te verwelkomen zijn!

 

Binnenkort op reis? Bestel dan uw valuta online en profiteer van een aantrekkelijke korting