Verschil tussen de contante en commerciële koers


8 jan 2016


Het begrip wisselkoers klinkt iedereen bekend in de oren. We weten wat het doel is van een wisselkoers, maar de terminologie rondom de wisselkoers kan nogal verwarrend zijn. Het wordt helemaal ingewikkeld wanneer u meerdere wisselkoersen ziet bij het inwisselen van uw euro’s. Wat ons betreft de hoogste tijd om deze verschillende wisselkoersen toe te lichten!

Welke wisselkoersen zijn er?

Wanneer u geld wisselt voordat u op vakantie gaat dan is de kans groot dat u twee verschillende wisselkoersen tegenkomt voor één en dezelfde valuta. Wellicht heeft u na het geld wisselen altijd het gevoel dat u teveel heeft betaald voor uw vreemde valuta, het verschil tussen deze wisselkoersen is echter duidelijker dan u denkt. Wisselkoersen kunnen namelijk simpelweg in twee categorieën verdeeld worden. De wisselkoers die op de financiële markten geldt wordt de contante wisselkoers genoemd, de koers die u betaalt wanneer u geld wisselt bij GWK Travelex gaat door voor de commerciële wisselkoers.

undefined

Contante wisselkoers

Wereldwijd worden er op financiële markten enorme hoeveelheden vreemde valuta verhandeld. De markt voor valutahandel wordt ook wel spotmarkt genoemd. Een valuta transactie komt tot stand wanneer je op een bepaald moment en voor een bepaalde prijs valuta koopt waar tegenover de verkoop van andere valuta staat. De prijsverhouding tussen deze valuta op de spotmarkt staat voor de contante wisselkoers die je betaalt. Door de omvangrijke valutahandel en de waardeveranderingen die valuta ondergaan wijzigen deze onderlinge contante wisselkoersen continu.

Commerciële wisselkoers

De commerciële wisselkoers die u betaalt wanneer u geld wisselt voordat u op vakantie gaat is anders opgebouwd. Financiële dienstverleners als GWK Travelex kopen vreemde valuta tegen een bepaalde koers en verkopen deze tegen een hogere ‘commerciële’ koers. Deze koers wordt aan u doorberekend omdat deze geldverstrekkers kosten maken om hun diensten te leveren. Wat alleen al te denken van de logistieke operatie die er nodig is om u als consument van vreemde valuta te voorzien op het moment dat ze nodig heeft? Zoals elk bedrijf haar kosten verdisconteerd in de verkoopprijs doen deze financiële dienstverleners dat ook.

Kan ik ook ergens de contante wisselkoers betalen?

Tenzij je als bedrijf bevoegd bent om in valuta te handelen en de contante wisselkoers voor deze valuta te betalen is het nergens anders mogelijk dit te doen. Als consument bent u helaas een te kleine speler om invloed uit te kunnen oefenen op de prijs en zult moeten accepteren dat u, net als u mede vakantiegangers, het commerciële tarief betaalt. Laat u er vooral niet van weerhouden uw geld toch te wisselen voordat u op reis gaat, u wilt immers toch ook met een gerust gevoel op vakantie?

Bekijk hier onze actuele koerslijst