Bestel direct
Home hero arrow

Koop IJslandse kronen

Hoeveel IJslandse kronen wilt u hebben?

= ISK=1 EUR
Toch een andere valuta?

Wat kunt u krijgen voor uw kronen?

 • Enkeltje met de bus in Reykjavik

  350 ISK

 • Een kopje koffie om warm te worden

  480 ISK

 • Toegang tot het Openlucht Volksmuseum, Reykjavik

  1.400 ISK

 • Overnachting in een ijshotel

  tussen 2.500 en 7.000 ISK

 • Dagtocht rondom de Gullfoss (gouden waterval)

  8.500 ISK

Hoeveel IJslandse kronen heb ik nodig?*

Kies alstublieft uw budget hierboven.


- +

- +

Wij adviseren:

 • budget
 • voor reiziger(s) voor
 • nacht(en)


Opnieuw berekenen

Onmisbare bestemmingen in IJsland

New York
 • Westfjorden
 • De opvallende Dynjandi-waterval is een voorbeeld van het IJslandse natuurschoon. Voor de meer ongewone geschiedenis van IJsland kunt u terecht in het Museum van IJslandse Tovenarij en Hekserij.
New Orleans
 • Reykjavik
 • Een typisch IJslandse attractie is walvissen spotten, wat plaatsvindt vanuit de oude haven van Reykjavik. Neem de lift naar de toren van de Hallgrímskirkja voor een schitterend uitzicht over de stad.

Vertrouw op GWK Travelex

Makkelijk te bestellen en snelle afhandeling

Mevrouw aan het loket was zeer rustig vriendelijk ,attent en gaf de nodige informatie. Kon niet beter.


Snel en voordelig

Inzicht in de IJslandse kroon

De kroon is in verschillende vormen sinds 1874 in IJsland in gebruik, en de huidige reeks werd na een revaluatie in 1981 ingevoerd. De bekende betaalpassen en creditcards worden in de meeste winkels en restaurants geaccepteerd, met uitzondering van American Express.

Hoewel elke kroon uit 100 aurar bestaat, zijn de aurar-munten niet meer in omloop. De laagste muntwaarde waarin op dagelijkse basis wordt gehandeld is één kroon. Houd een paar munten van 50 en 100 kroon als fooi achter de hand. Munten van 100 kroon zijn erg handig als u een auto huurt, omdat u daarmee de parkeerkosten kunnen betalen.

Vaak gebruikte bankbiljetten

De belangrijkste bankbiljetten die dagelijks in IJsland worden gebruikt, hebben een waarde van 500 (rood), 1.000 (paars), 5.000 (meerkleurig) en 10.000 (blauw) kroon, elk met de afbeelding van een IJslandse beroemdheid.

De prijzen van de meeste artikelen zijn inclusief btw, maar voor de meeste aankopen boven de 4.000 ISK kunt u vragen om een formulier voor btw-teruggave. Dit kunt u vóór vertrek op het vliegveld inleveren.

De beste en slechtste euro-kroonkoers in de geschiedenis

In IJsland reist u langs spuitende geisers, kokende modderpoelen en ontelbare watervallen. Genoeg redenen om een vakantie te boeken naar deze bijzondere bestemming. Maar zo’n reis is natuurlijk niet goedkoop. Wist u dat u tijdens uw voorbereiding heel makkelijk geld kunt besparen? Dit kunt u doen door de euro-kroonkoers voor uw vakantie goed in de gaten te houden.

De euro-kroonkoers is namelijk constant in beweging. Dit betekent dat de waarde van uw euro’s in IJslandse kronen altijd verandert. Hoeveel uw Nederlandse euro’s waard zijn in IJsland kunt u aflezen aan de koersverhouding, ook wel weergeven als EUR/ISK. Hoe hoger deze koers, hoe meer IJslandse waren u kunt kopen tijdens uw reis. Toen de IJslandse bankencrisis in 2008 begon, daalde de waarde van de IJslandse kroon. De EUR/ISK steeg tijdens deze crisis tot een waarde van 185,8543 IJslandse kronen. Een reis door IJsland werd daardoor relatief goedkoper. Daarna is de euro-kroonkoers wat gedaald en de laatste jaren is de koers weer gestabiliseerd.

Omdat de waarde van de IJslandse kroon constant verandert, kan het dus slim zijn om de wisselkoers goed in de gaten te houden op onze website . Zo kunt u op het juiste moment IJslandse kronen bestellen en heeft u meer te besteden tijdens uw reis.

Meer informatie over de IJslandse kroon

Voordat u op vakantie gaat naar IJsland is het slim om alvast kennis te maken met het officiële betaalmiddel: de IJslandse kroon. Vooraf aan uw reis kunt u uw IJslandse kronen bestellen bij GWK Travelex. De valuta wordt meestal weergeven met de valutacode (IKR) of de afkorting (kr).

Eén IJslandse kroon is op te delen in honderd aurar. De aurar-munten zijn door hun lage waarde uit de omloop gehaald. De munt met de laagste waarde die nu nog wordt gebruikt is één kroon. Ook bestaan er munten van 5, 10, 50 en 100 kronen. De achterkant van de munt wordt gesierd door verschillende zeedieren. De munten van 50 en 100 kronen worden vaak gebruikt om fooi mee te geven of om parkeerkosten te betalen.

De biljetten die gebruikt worden hebben een waarde van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 kronen. Op elk kroonbiljet staat een historisch figuur uit IJsland. Door deze figuren zijn de verschillende biljetten goed uit elkaar te houden.

Bij GWK Travelex kunt u makkelijk online IJslandse kronen bestellen . Door deze op tijd in huis te halen kunt u alvast wennen aan de vreemde valuta en weet u zeker dat u goed voorbereid op reis gaat.

IJslandse kronen bestellen en extra IJslandse kronen verkrijgen op uw bestemming

U kunt op onze website vooraf aan uw reis berekenen hoeveel geld u ongeveer nodig heeft voor uw reis naar IJsland. Aan de hand van uw budget, het reisgezelschap en de lengte van uw verblijf wordt er een inschatting gemaakt van uw uitgaven. Op basis hiervan kunt u hier de benodigde IJslandse kronen bestellen voor uw reis.

Het kan natuurlijk zijn dat u meer uitgeeft dan u van tevoren had verwacht. Misschien besloot u om toch nog walvissen te spotten in Húsavík, heeft u uitgebreid vis geproefd in Reykjavik of genoot u van een uitgebreide spabehandeling bij de Blue Lagoon. Uw contanten raken sneller op dan u had ingeschat.

Gelukkig is dat geen probleem, want u kunt bijna overal betalen met uw Nederlandse bankpas of creditcard. Ook kunt u bij de meeste pinautomaten in IJsland geld opnemen met uw pinpas. Houd er wel rekening mee dat u bij de meeste banken maximaal €500 per dag kunt opnemen. Ook betaalt u extra per transactie, dus probeer niet te vaak geld op te nemen.

Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om een Cash Passport van GWK Travelex aan te schaffen. Op deze pas kunt u een bepaald bedrag zetten en dit bedrag kunt u overal uitgeven waar u een MasterCard logo ziet.

Verkoop ongebruikte kroonbiljetten terug aan Travelex

Wanneer u de perfecte IJslandse wollen trui heeft gevonden of een pluchen papagaaiduiker heeft gekocht is het tijd om weer naar huis te gaan. U reist naar huis met de mooiste herinneringen en een koffer vol souvenirs. Wat u liever niet meeneemt is een portemonnee vol met IJslandse kronen die u thuis niet kunt gebruiken.

Net als dat u tekort kunt schieten aan contanten, kan dit natuurlijk ook andersom voorkomen. Wellicht heeft u IJslandse kronen over omdat u in Reykjavik precies op de uitverkoop stuitte of besloot u een excursie naar een waterval uiteindelijk niet te doen.

Gelukkig kunt u deze overgebleven IJslandse kronen inwisselen voor euro’s wanneer u weer in Nederland bent. Wanneer u met het vliegtuig gaat kunt u bijvoorbeeld gelijk bij thuiskomst uw IJslandse kronen inwisselen in onze vestiging op Schiphol Airport . Anders kunt u altijd een van onze andere vestigingen bij u in de buurt bezoeken. Wanneer u uw IJslandse kronen naar euro’s omwisselt wordt een provisie van 0,75% gehanteerd over het totaalbedrag. Deze provisie heeft een minimum van €3,95 en een maximum van €7,50.

U kunt er ook voor kiezen om uw IJslandse kronen tegen een provisie van 0% in te wisselen. U doet dit door bij aankoop van uw IJslandse kronen gebruik te maken van de Valuta Terugkoopgarantie . Voor slechts €6,00 maakt u gebruik van deze service. De Valuta Terugkoopgarantie verzekert u ervan dat u na uw reis uw overgebleven IJslandse kronen tegen de oorspronkelijke wisselkoers en tegen 0% provisie inwisselt. De garantie geldt gedurende 45 dagen.

Het online kopen van IJslandse kronen is heel eenvoudig

U kunt IJslandse kronen online bestellen tegen een gegarandeerde wisselkoers waarna u het geld bij een lokale vestiging of voor vertrek op het vliegveld kunt afhalen.

 • 1. Selecteer uw valuta
 • Bepaal hoeveel IJslandse kronen u nodig heeft

 • 2. Geef aan waar u het geld af wilt halen
 • Kies uit één van de GWK Travelex-vestigingen en de afhaaldatum

 • 3.Bevestiging
 • Per email ontvangt u een bestelbevestiging