Bestel direct
Home hero arrow

Zuid-Afrikaanse randen kopen

Hoeveel randen wilt u hebben?

= ZAR=1 EUR
Toch een andere valuta?

Wat kunt u bijvoorbeeld met uw randen kopen?

 • Een frisdrankje in een restaurant

  10 ZAR

 • Een retourtje kabelbaan naar de top van de Tafelberg

  225 ZAR

 • Een ansichtkaart en postzegel

  8 ZAR

 • Een driegangendiner voor twee personen in Johannesburg

  400 ZAR

 • Een hele dag op safari in het Kruger National Park

  1.400 ZAR

Hoeveel randen heb ik nodig?*

Kies alstublieft uw budget hierboven.


- +

- +

Wij adviseren:

 • budget
 • voor reiziger(s) voor
 • nacht(en)


Opnieuw berekenen

Dingen die u in Zuid-Afrika absoluut niet mag missen

 • Johannesburg
 • Als u van plan bent om op safari te gaan, moet u in Jo’burg (zoals de stad ook wordt genoemd) zijn; in en rond deze stad zijn er ook nog talloze andere mogelijkheden. Degenen die wat meer over de geschiedenis van Zuid-Afrika willen weten, kunnen bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Apartheid Museum.
 • Kaap de Goede Hoop
 • Bij Kaap de Goede Hoop komen de Indische en Atlantische Oceanen bij elkaar, wat resulteert in een van de meest schilderachtige en fascinerende uitzichten in Zuid-Afrika.
 • Durban
 • Hier bevinden zich een paar van de mooiste stranden van de oostkust van Zuid-Afrika, evenals prachtige botanische tuinen en het zeewereldaquarium uShaka.

Vertrouw op GWK Travelex

Makkelijk te bestellen en snelle afhandeling

Mevrouw aan het loket was zeer rustig vriendelijk ,attent en gaf de nodige informatie. Kon niet beter.

Snel en voordelig

De rand in vogelvlucht

De rand (ZAR) is in 1961 ingevoerd, het jaar waarin Zuid-Afrika een zelfstandige republiek werd. Een rand bestaat uit 100 cent, maar de munten van 1 en 2 cent worden als gevolg van de inflatie niet meer gebruikt.

Wat gidsen, taxi's en uit eten betreft, is het gebruikelijk om 10% van het bedrag van de rekening als fooi te geven. Geef de tip rechtstreeks aan de ober, gids of taxichauffeur zelf en als u heel erg tevreden bent over de service, bedraagt de fooi meestal 15% van het bedrag.

Veelgebruikte bankbiljetten

De Zuid-Afrikaanse bankbiljetten hebben een waarde van 10 (groen), 20 (bruin), 50 (rood), 100 (blauw) of 200 (oranje) rand. Het ontwerp van elk bankbiljet bevat een afbeelding van Nelson Mandela en een afbeelding van een van de diersoorten die van oudsher in Zuid-Afrika voorkomen.

De beste en slechtste euro-randkoers in de geschiedenis

Na een lange vlucht bent u eindelijk in Zuid-Afrika. Een rondreis langs de Panoramaroute, een relaxte vakantie in Kaapstad of culturele trekkingen rondom historische plaatsen staan voor de boeg. Maar voordat de vakantie van uw leven kan beginnen, is het handig u te verdiepen in de munt: de Zuid-Afrikaanse rand. En dan met name in de euro-randkoers.

Ziet u ergens EUR/ZAR staan, dan gaat het hier om de euro-randkoers. Hierbij kunt u zien hoeveel rand u krijgt voor één euro. Hoe hoger het getal van ZAR, hoe meer uw euro waard is. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden, aangezien de euro-randkoers zelfs per uur kan veranderen.

Sinds de komst van de rand in 1961 schommelt deze aardig heen en weer. In 2009 nam de kracht van de euro sterk af door de economische crisis, waardoor de euro ten opzichte van de rand minder waard was. In het najaar van 2015 kende de wisselkoers een hoogtepunt. Op dat moment was één euro gelijk aan 17,4702 rand. Dit kwam doordat de druk op grondstoffenprijzen een druk uitoefende op de Zuid-Afrikaanse economie. Hierdoor kwam ook de nationale munt onder druk te staan.

De laatste jaren is de koers in rustiger vaarwater terecht gekomen. In 2017 schommelde de koers met name tussen 1/15 en 1/16. Gaat u de Zuid-Afrikaanse rand bestellen? Houd dan hier de actuele wisselkoers in de gaten.

Meer informatie over de Zuid-Afrikaanse rand

Nu de Zuid-Afrikaanse rands branden in uw portemonnee om uitgegeven te worden, is het handig om wat meer kennis te krijgen over deze munt. Zo bent u vast bekend met de biljetten wanneer u een tour langs de slagvelden boekt of heerlijk braaivlees afrekent.

In 1961 is de Zuid-Afrikaanse rand ingevoerd. Dit was het jaar waarin Zuid-Afrika een zelfstandige republiek werd. Eén rand bestaat uit honderd cent. Deze zijn verdeeld in 5, 10, 20 en 50 cent en in munten van 1, 2 en 5 rand. Als gevolg van de inflatie worden de munten van één en twee cent niet meer gebruikt.

De Zuid-Afrikaanse bankbiljetten hebben een waarde van 10 (groen), 20 (bruin), 50 (rood), 100 (bauw) of 200 (oranje) rand. De biljetten zijn niet alleen noodzakelijk om te hebben, ze zien er ook nog eens prachtig uit. De Zuid-Afrikaanse biljetten kenmerken zich namelijk met het portret van de wereldberoemde Nelson Mandela en onder andere de leden van de Big Five van Zuid-Afrika. Bij GWK Travelex kunt u ter voorbereiding van uw reis online Zuid-Afrikaanse rands bestellen om de munteenheid vast te leren kennen en uw reis door Zuid-Afrika goed te beginnen.

Zuid-Afrikaanse rands kopen op uw bestemming

Voordat de reis begint, heeft u waarschijnlijk al wat Zuid-Afrikaanse rands in huis gehaald. Heel slim! Zo bent u verzekerd van een goede start van de vakantie en hoeft u na aankomst op het vliegveld niet meteen op jacht naar een geldwisselkantoor. Heeft u dit nog niet gedaan, dan kunt u hier heel makkelijk Zuid-Afrikaanse rands bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging.

Maar ondanks uw goede voorbereidingen kan het voorkomen dat uw portemonnee sneller licht wordt dan gedacht. Geen zorgen, uw reis inkorten is overbodig, want u kunt op veel plaatsen in Zuid-Afrika extra rands halen. Op grote luchthavens en in de grote steden zitten Travelex kantoren. Hier vindt u alle 50 Travelex kantoren in Zuid-Afrika. Het is handig om wat extra euro’s of Amerikaanse dollars mee te nemen, omdat u deze op veel plekken gemakkelijk kunt inwisselen.

Een andere optie is geld pinnen. Zolang uw normale pinpas op ‘Wereld’ staat kunt u bij elke ATM terecht om een maximaal bedrag van €500 per dag op te nemen. ATM’s zijn voornamelijk in de grote steden. Daarbuiten zijn pinautomaten beperkt. Let er wel op dat verschillende Nederlandse banken extra kosten rekenen voor pinnen in het buitenland. Lees u goed in bij uw bank, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Verkoop ongebruikte randbiljetten terug aan Travelex

De reis in Zuid-Afrika is weer geëindigd en voor u het weet staat u alweer op Schiphol. Met uw hoofd nog in het Krugerpark of op de Tafelberg staat u bij de kofferband te wachten op uw overvolle koffers vol souvenirtjes. Maar de Afrikaanse aankopen zijn waarschijnlijk niet het enige wat u mee terug heeft genomen. Wellicht zitten er nog wat verdwaalde randbiljetten in uw portemonnee die u in Nederland nergens kwijt kan. Wat te doen?

U kunt uw biljetten gemakkelijk inwisselen op Schiphol Airport of bij één van de andere GWK Travelex vestigingen bij u in de buurt. GWK Travelex hanteert hierbij een provisie van 0.75% van het totaalbedrag met een minimum van €3,95 en een maximum van €7,50.

Heeft u liever uw Zuid-Afrikaanse rands ingeruild tegen 0% provisie? U kunt bij aankoop van uw rands voor maar €6,00 gebruikmaken van de 45 dagen geldende Valuta Terugkoopgarantie . Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw bankbiljetten ingeruild kunnen worden tegen de oorspronkelijke wisselkoers en 0% provisie.

Het Online kopen van Zuid-Afrikaanse randen is eenvoudig

U kunt Zuid-Afrikaanse randen online bestellen tegen een gegarandeerde wisselkoers waarna u het geld bij een lokale vestiging of voor vertrek op het vliegveld kunt afhalen.

 • 1. Selecteer uw valuta
 • Bepaal hoeveel Zuid-Afrikaanse randen u nodig heeft

 • 2. Geef aan waar u het geld af wilt halen
 • Kies uit één van de GWK Travelex-vestigingen en de afhaaldatum

 • 3.Bevestiging
 • Ter bevestiging ontvangt u een email

*De genoemde bedragen zijn slechts indicatief om u een idee te geven van de hoeveelheid valuta die u tijdens uw trip nodig heeft.