Bestel direct
Home hero arrow

Tips voor afdingen in het buitenland

Krijg meer waar voor uw geld op Marokkaanse markten, onderhandel betere deals in Beijing en andere praktische tips voor winkelen in het buitenland

Deze compacte gids is samengesteld door de experts van GWK Travelex, die putten uit eigen kennis en ervaring met betrekking tot afdingen en onderhandelen in een aantal landen wereldwijd. We vertellen u meer over de lokale gewoontes zodat u het meeste haalt uit uw koopjesjacht.

Wel of niet onderhandelen? In sommige culturen wordt het verwacht, in andere ligt het maar net aan waar u winkelt en op heel veel plaatsen wordt het juist helemaal niet gewaardeerd.

Over het algemeen is het zo dat in Afrika en Azië onderhandelen de norm is, behalve in westerse winkels en winkels die door de overheid gerund worden. De prijzen worden op de meeste plekken behoorlijk hoog ingezet met de verwachting dat een mogelijke koper onderhandelt om tot een overeenkomst te komen.

In westerse culturen is onderhandelen over het algemeen voorbehouden aan straatmarkten. In winkels liggen de prijzen meestal vast. Maar het is u altijd toegestaan te informeren of dit de beste prijs is die men u kan bieden, waar u ook bent en wat u ook koopt.

In deze gids behandelen we: Noord Afrika, Zuid-Afrika, Dubai, India, Thailand, Bali, Japan, China, Turkije, Griekenland, Spanje, Peru, Brazilië en Mexico.

Succes met afdingen!

NOORD AFRIKA

NOORD AFRIKA


In Marokko, Tunesië en Egypte is onderhandelen een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. Toeristen bezoeken massaal de souks en bazaars; op zoek naar koopjes als het gaat om leer, schoenen, kleren, tapijten en vloerkleden, keramiek, ambachtswerk, sieraden en schilderijen.

SHOP VALUTA :

Marokkaanse Dirham, Tunesische Dinar, Egyptische Pond

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT : 50%

Toeristen krijgen vaak een hogere prijs te horen – streef ernaar de vraagprijs tot de helft af te dingen.


TIP VAN DE KENNERS :

Het is niet acceptabel om te onderhandelen over de prijzen van eten.

DUBAI

DUBAI


Dubai staat met name bekend om haar luxe winkelcentra en chique restaurants, waar de prijzen niet onderhandelbaar zijn. Maar in de souks kunt u onderhandelen dat het een lieve lust is! De Gold Souk en Khan Murjan markten zijn vooral gericht op kunst en ambachtswerk. De Meena Bazaar is de aangewezen markt voor kleding.

SHOP VALUTA:

Dirham

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT : 50%

Doe wat onderzoek voor u op pad gaat, zodat u een globaal idee heeft van de te verwachten prijzen – u kunt dan met zekerheid zeggen dat u het product ergens anders goedkoper heeft gezien. Begin met een heel laag bod maar sluit de deal als u op ongeveer 50% van de vraagprijs uit komt.


TIP VAN DE KENNERS:

Zorg ervoor dat u wat muntgeld en klein briefgeld op zak heeft, anders wordt het lastig om de verkoper er van te overtuigen dat u niet de benodigde vraagprijs kunt uitgeven.

ZUID-AFRIKA

ZUID-AFRIKA


De beste markten zijn te vinden bij Green Market Square in Kaapstad, Bruma Lake in Johannesburg en in Knysna.

Lokale ambachtslieden verkopen houten figuurtjes van dieren, sculpturen van (ijzer)draad, kralen sieraden, aardewerk, borduurde tassen en andere handgemaakte artikelen.

SHOP VALUTA:

Zuid-Afrikaanse Rand

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 40%

De vraagprijs voor kleine artikelen zoals sleutelhangers start rond de 15R. De meeste prijzen zijn onderhandelbaar, zeker als het gaat om een wat duurdere aankoop. U kunt tot 40% van de vraagprijs afdingen als u een ervaren onderhandelaar bent.


TIP VAN DE KENNERS:

Ga winkelen aan het eind van de dag om de beste koopjes te krijgen.

INDIA

INDIA


In India wordt elke transactie onderhandeld! Zelfs een stukje fruit dat u koopt bij een marktstalletje. Hierdoor kan winkelen een tijdrovende activiteit zijn. Vergeet niet dat verkopers expert zijn in onderhandelen, maar laat u niet afschrikken – blijf glimlachen en u zult zien dat u uzelf vele Roepies bespaart.

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 70%

Prijskaartjes zijn zeldzaam in India. De beste manier om een schatting te krijgen van een reëele vraagprijs is door meerdere winkels af te gaan en zo de prijzen te vergelijken. Probeer af te dingen tot 70% van de eerste prijs die u genoemd wordt en neem nooit genoegen met minder dan 30% korting.

SHOP VALUTA:

Indiase Roepie

TIP VAN DE KENNERS:

Verkopers beschouwen de eerste koop van de dag als gezegend, dus wees er vroeg bij en wellicht krijgt u een betere prijs.

THAILAND

THAILAND


Thailand staat bekend om de vele straatmarkten. In Bangkok is Khao San Road niet te missen, maar een van de beste markten van de stad is de Chatuchak Weekend Markt – met duizenden stalletjes die kleren, souvenirs en eten verkopen. Het zal u verbazen, zo groot! Dus kijk rustig rond en geniet ervan.

SHOP VALUTA:

Thaise Baht

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 50%

Prijzen zijn zelden niet onderhandelbaar. U kunt tot 50% afdingen en hoe meer u koopt, hoe makkelijker het is om te onderhandelen.

TIP VAN DE KENNERS:

Houd de waarde van de Baht in gedachten en verdoe geen tijd aan het steggelen over een paar cent.

JAPAN

JAPAN


Japan is het winkelparadijs voor elektronische waar. Met uitzondering van vlooienmarkten maakt onderhandelen niet zozeer onderdeel uit van het dagelijkse leven in Japan. Dat gezegd hebbende, is het zeker mogelijk een korting te krijgen op sommige producten. Kijk goed rond en zoek naar speciale aanbiedingen en kortingen.

SHOP VALUTA:

Japanse Yen

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 10%

Het is wettelijk verplicht om sale prijzen aan te geven op producten. Kortingen variëren van 2000-4000 Yen, maar de verkoopprijs ligt vaak dicht bij de vraagprijs.

TIP VAN DE KENNERS:

Het beste tijdstip om een koopje te vinden is na 19.00 uur op zondag. Veel winkels en verkopers willen dan van hun voorraad af.

BALI

BALI


Onderhandelen is een belangrijk onderdeel van de Balinese cultuur en de bewoners zien het als een vermakelijk spel, dus waarom doet u hier niet aan mee? De beste aankopen doet u buiten de toeristische gebieden, in de dorpjes waar ambachtslieden wonen bijvoorbeeld. U kunt hier iets moois kopen met het gevoel dat uw geld daadwerkelijk naar de persoon gaat die er zo hard voor gewerkt heeft.

SHOP VALUTA:

Indonesische Roepia

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 30%

Het eens worden over de prijs gaat, naast cijfers, vooral om communicatie. Dus knoop een vriendelijk praatje aan met de verkoper. Vraag naar de ‘ochtendprijs’ als u voor de middag langs komt – u kunt dan een goede prijs verwachten. U kunt redelijkerwijs afdingen tot 30%.

TIP VAN DE KENNERS:

Ga niet winkelen in gezelschap van een groep tijdens een geboekte excursie. Hoogstwaarschijnlijk worden de prijzen hier opgedreven om een commissie voor uw gids te bewerkstelligen.

CHINA

CHINA


Er zijn geweldige markten om te ontdekken - Yu Garden in Shanghai, de Silk Market in Beijing en Tsim Sha Tsui in Hong Kong zijn slechts een aantal voorbeelden van markten waar u uw slag kunt slaan voor authentieke souvenirs. Houd er wel rekening mee dat u hier continu wordt aangesproken door vasthoudende verkopers én wees voorbereid op een stevige onderhandeling!

SHOP VALUTA:

Chinese Yuan, Hong Kong Dollars in Hong Kong

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 90%

Bij toeristische trekpleisters, zoals de Grote Muur, kunnen de vraagprijzen behoorlijk worden opgedreven. Bedenk voor uzelf wat u een redelijke prijs vindt en blijf daarbij. U kunt tot wel een tiende van de vraagprijs afdingen.

TIP VAN DE KENNERS:

Wees bereid om weg te lopen als de prijs, naar uw zin, niet laag genoeg is – u wordt zeker teruggeroepen als er onderhandelingsruimte is. Zo niet, dan weet u dat u uw prijs moet aanpassen voor het onderhandelen bij de volgende kraam.

TURKIJE

TURKIJE


Doordat Turkije op zowel Europees als Aziatisch grondgebied ligt maakt onderhandelen zeker onderdeel uit van de winkelervaring hier, alhoewel supermarkten en luxe winkelcentra hierin uitzondering op de regel zijn. Bezoek de drukke marktplaatsen in Bodrum en Marmaris voor de beste koopjes op gebied van leer, tapijten en andere souvenirs.

SHOP VALUTA:

Turkse Lira & Euro

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 40%

Laat de verkoper de eerste prijs noemen – dan kunt u een tegenbod doen van de helft of zelfs een kwart van de vraagprijs. U kunt ten minste 40% afdingen.

TIP VAN DE KENNERS:

Laat u niet kennen en laat dus niet merken hoe graag u juist dat ene artikel wilt hebben. Vraag bijvoorbeeld naar de prijs van verschillende producten tegelijkertijd.

SPANJE

SPANJE


Het lijkt erop dat hoe zuidelijker u Europa intrekt, hoe waarschijnlijker het is dat onderhandelen de normaalste zaak van de wereld is. Op marktplaatsen door heel Spanje en de Balearen wordt onderhandelen gezien als een sport!

SHOP VALUTA:

Euro

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 40%

De economische malaise maakt afdingen lastiger, maar u kunt een korting van 30 tot 40% verwachten als u vriendelijk en vasthoudend bent. Verkopers zijn eerder geneigd te zakken in prijs op het begin en einde van de dag.

TIP VAN DE KENNERS:

Leer een mondje Spaans praten en neem een vriend mee die u, zogenaamd, probeert af te houden van een koop.

GRIEKENLAND

GRIEKENLAND


Voorheen maakte onderhandelen een belangrijk onderdeel uit van de Griekse cultuur, maar sinds de invoer van de Euro is dit niet zozeer meer een vaste waarde. Het is toch het proberen waard bij zelfstandige winkeleigenaren en op straat- en vlooienmarkten.

SHOP VALUTA:

euro

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 50%

Na de invoer van de euro in 2002 zijn de prijzen in Griekenland omhoog geschoten. De vraagprijzen die straatverkopers hanteren zijn echter, over het algemeen, lager dan de vraagprijzen in winkels. En zij zijn nog geneigd te zakken met hun prijs. Onderhandelaars kunnen tot de helft van de vraagprijs afdingen.

TIP VAN DE KENNERS:

Wees vriendelijk en neem de tijd. Als u gehaast bent betaalt u naar alle waarschijnlijkheid te veel en beledigt u de verkoper.

PERU

PERU


De eeuwenoude traditie van handgewoven textiel en handgemaakte keramiek maakt van Peru een souvenirparadijs.

Als u op zoek bent naar alpaca wol, dan bent u in Arequipa, Lima of Cuzco aan het juiste adres. Bij kleinere winkeltjes en op de markt is het heel normaal om te onderhandelen maar het gaat er veelal rustiger aan toe dan in de andere, temperamentvollere Latijns-Amerikaanse culturen.

SHOP VALUTA:

Peruaanse Nuevo Sol

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 40%

U kunt naar verwachting tot 20% afdingen op de vraagprijs van kleinere artikelen en tot 40% op de vraagprijs van duurdere artikelen. Veel prijzen zijn inclusief een verkoopbelasting van ongeveer 18%. Deze is niet terug te vorderen, tenzij u uw aankoop doet in de vertrekhal van de luchthaven.

TIP VAN DE KENNERS:

Pas uw onderhandelingstactieken aan al naar gelang uw omgeving. In de steden gaat het er wat assertiever aan toe dan op het platteland, waar een rustigere en vriendelijkere aanpak van belang is.

BRAZILIË

BRAZILIË


Brazilië’s florerende economische klimaat heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het algemene prijspeil. Het blijft gokken waar onderhandelen een gewoonte is – maar op de markt en bij straatverkopers is het zeker het proberen waard!

SHOP VALUTA:

Braziliaanse Real

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT:: 20%

Over het algemeen genomen kunt u een hogere korting verwachten als u cash betaalt en/of meer koopt. U kunt tot 20% afdingen op de vraagprijs.

TIP VAN DE KENNERS:

Waar u ook winkelt, houd in gedachten dat verkopers soms net Oscar-winnende acteurs lijken. Laat u niet afschrikken door verschrikte blikken en verontwaardigd geschreeuw als u een lagere prijs noemt – het hoort allemaal bij het spelletje.

MEXICO

MEXICO


Onderhandelen is zeker onderdeel van de Mexicaanse marktcultuur. U wordt veelvuldig aangesproken op straat en uitgenodigd om een winkel te bekijken, soms zelfs met een glaasje tequila als lokkertje. Bij sommige Maya bezienswaardigheden, zoals Chichén Itzá, mogen alleen lokale dorpsbewoners hun waar verhandelen.

SHOP VALUTA:

Mexicaanse Peso, US Dollar

STREEF ERNAAR AF TE DINGEN TOT: 50%

Spaanssprekenden krijgen over het algemeen een beter aanbod dus het loont de moeite om wat basiskennis van de taal te vergaren. Het gebruik van Peso’s in plaats van Dollars staat ook garant voor een betere prijs/kwaliteitverhouding. U kunt redelijkerwijs tot 25% afdingen van de vraagprijs, in sommige gevallen zelfs tot 50%.

TIP VAN DE KENNERS:

Gebruik uw eigen rekenmachine! Zo kunt u zelf de wisselkoers berekenen zonder in de war te raken van hetgeen de verkoper u voorrekent.

Referenties:

Wij danken zowel onze eigen werknemers wereldwijd als de volgende partijen voor alle

adviezen en additionele informatie:

http://www.cntraveler.com/stories/2008-11-11/etiquette-101-tipping-guide

http://www.whototip.net

https://www.tripadvisor.co.uk

http://www.swissotel.com/promo/etiquette-map/