Kritiek op prepaid betaalkaarten als middel om geld wit te wassen niet altijd terecht


28 mrt 2013


Populaire prepaid betaalkaarten en cadeaukaarten kwamen recentelijk plotseling negatief in het nieuws. Op basis van uitspraken van een politieonderzoeker naar witwaspraktijken, publiceerden diverse media over deze kaarten als zouden ze uitsluitend in handen van criminelen zijn en alleen gebruikt worden om geld wit te wassen. Letterlijk werd gesteld dat door crimineel misbruik van de kaarten het voor de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie niet duidelijk is waar crimineel geld zich bevindt. Dit is zeker in het geval van het Cash Passport van GWK Travelex onjuist. Alle geldstromen rondom het Cash Passport van GWK Travelex zijn namelijk transparant en traceerbaar voor officiële instanties.

Op het Cash Passport kan op dit moment alleen geld gestort worden aan de balie van de filialen van GWK Travelex. Bovendien kan dit alleen door de kaarthouder persoonlijk. De kaarthouder moet zich bij iedere storting identificeren, door het tonen van een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort of rijbewijs. Deze legitimatie gegevens worden door GWK Travelex vastgelegd in combinatie met de stortingsbewijzen.

Het Cash Passport van GWK Travelex is een financiële dienst die onder toezicht staat. Dit betekent dat er strenge eisen zijn met betrekking tot deze dienstverlening. Naast het identificeren van de kaarthouder, worden de geldstromen van de Cash Passport transacties nauwlettend bekeken. En als er sprake is van een ongebruikelijk transactiepatroon, dan wordt dat doorgegeven aan het centrale meldpunt.

Tenslotte wil GWK Travelex ook het geschetste beeld nuanceren, als zouden dit soort kaarten uitsluitend door criminelen gebruikt worden. ,,Het Cash Passport wordt veel gekocht door vakantiegangers die op zoek zijn naar zekerheid en het is een goedkoop alternatief voor een creditcard’’, aldus Martin Wentink, Managing Director van GWK Travelex. ,,Het is een prepaid kaart die voor minder dan een 15 euro te koop is en die alle voordelen van een credit card heeft, zonder de nadelen. Je komt niet voor jaarlijks terugkerende kosten te staan, je betaalt geen rente want je kunt niet rood staan, je kunt er mee pinnen en je kunt er bijvoorbeeld gewoon je hotelrekening mee betalen want het is een volwaardige Mastercard. En dan is je geld ook nog verzekerd in geval van verlies, diefstal of misbruik van de kaart. Je geld is dus 100% veilig.”