Bestel direct

Wisselkoers Zuid-Afrikaanse rand euro

Voor het wisselen van euro's naar Zuid-Afrikaanse rand wilt u natuurlijk wel weten hoveel deze waard is. Daarvoor kijkt u naar de euro rand wisselkoers op deze pagina. Met de koersconverter bekijkt u eenvoudig wat de wisselkoers is van euro naar rand en van rand naar euro. Zo kunt u eenvoudig berekenen hoeveel Zuid-Afrikaanse rand u moet meenemen. Tot slot treft u op deze pagina informatie over de historische wisselkoers van deze munt.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op woensdag, 19 juni 2024 16:51:54 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Inzicht in de wisselkoers euro Zuid-Afrikaanse rand en een blik op de munt van ‘Bafana Bafana’.

De wisselkoers euro Zuid-Afrikaanse rand staat voor de hoeveelheid rand die u ontvangt wanneer u één euro wisselt. Op de financiële markten wordt deze wisselkoers aangegeven met EUR/ZAR. Doordat het land veel grondstoffen exporteert is het ook gevoelig voor de wisselkoersen ten opzichte van andere landen.

Een relatief lage wisselkoers van de euro ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse rand betekent dat het voor de consument duur is om daar rond te reizen. De euro levert immers weinig Zuid-Afrikaanse rand op wanneer u wisselt. Voor Zuid-Afrika zelf is deze lage wisselkoers ook niet wenselijk aangezien het voor bedrijven vanuit de eurozone relatief duur wordt om Zuid-Afrikaanse te importeren. Een relatief hoge wisselkoers levert uiteraard het tegenovergestelde scenario op.

Wisselkoers euro Zuid-Afrikaanse rand, de stand van zaken

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse rand noteerde op 13 november 2015 een koers van 1/15,3848. Met andere woorden, als u op dat moment één euro wisselde kreeg u daar ruim 15 rand voor terug. Historisch gezien stond de euro ten opzichte van de rand in het najaar van 2015 op een hoog niveau, veroorzaakt doordat de druk op de grondstoffenprijzen voor een druk op de Zuid-Afrikaanse economie zorgden, waardoor ook de nationale munt onder druk kwam te staan.

Historische wisselkoers euro Zuid-Afrikaanse rand

Wanneer je naar het verloop van de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse rand kijkt dan valt meteen op dat de koerswaarde vanaf 4 januari 1999 tot eind november 2015 ruim verdubbeld is, een stijging van 104% om exact te zijn. De eerste jaren na de introductie vertoonde een vrij stabiel koersverloop. Tot september 2001, toen de rand door afnemend vertrouwen en politieke onrust in sneltrein vaart haar waarde verloor en de wisselkoers EUR/ZAR omhoog schoot. De koers corrigeerde echter wonderbaarlijk naar hetzelfde niveau in de jaren daarna. Een volgend piekmoment volgde eind 2008 ten tijde van de bankencrisis, maar in 2009 nam de kracht van de euro sterk af doordat de crisis ook de euro hard raakte. Sindsdien is door het herstel van de euro en de druk op de economische groei in Zuid-Afrika de wisselkoers heel snel gestegen tot de recordhoogtes van het najaar 2015.

Inzicht in de wisselkoers euro Zuid-Afrikaanse rand en een blik op de munt van ‘Bafana Bafana’.

Wilt u euro's omwisselen naar Zuid Afrikaanse rand?


Bestel Zuid-Afrikaanse randen met korting online.

Rand bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

De Zuid-Afrikaanse rand, een overzicht

Zuid-Afrika neemt een aparte positie in op het Afrikaanse continent. Als leverancier van grondstoffen als goud, diamanten, metalen en mineralen is het een echt exportland wat het land kwetsbaar maakt voor grote koersverschillen en de waarde van de eigen munt.

Ontstaan van de Zuid-Afrikaanse rand

Zuid-Afrika werd in 1961 een republiek, waarbij ook een nieuwe officiële munt hoorde. Er werd gekozen voor een symbolische naam, de rand. De naam is namelijk afgeleid van Witwatersrand, de goudader waar Johannesburg op gebouwd is en waar de eerste goudvoorraden van Zuid-Afrika werden gevonden. Om de aparte naam ‘rand’ beter te onthouden werd er door de regering mascotte Decimal Dan, ook wel de ‘rand-cent man’ genoemd, in het leven geroepen.

Tot aan 1985 bleef de koers van de rand vrij stabiel, daarna na zorgde de buitenlandse druk op het afschaffen van de Apartheid ervoor dat de waarde van de rand snel daalde. Zelfs de handel in buitenlandse valuta werd een aantal dagen stopgezet om de vrije val te stoppen. Zonder resultaat, de waardevermindering was onomkeerbaar, helemaal toen president Botha in augustus 1985 in een speech de voortzetting van het Apartheidsregime aankondigde.

De harde val van de rand

Ondanks de politieke veranderingen in de jaren ’90 kwam er geen verandering in de waardevermindering. Met het dubieuze landhervormingsprogramma van buurland Zimbabwe en de aanslagen van 9/11 ging het helemaal hard, in december bereikte de waarde van de rand een absoluut dieptepunt. In de jaren daarna krabbelde de rand weer enigszins op, maar een handelstekort ten opzichte van het buitenland gecombineerd met een recordinflatie zorgde voor een volgende devaluatie. Het laatste decennium is de rand in wat rustiger vaarwater terecht gekomen, hoewel de koers ten opzichte van andere valuta nog steeds gestaag toeneemt.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.

Wilt u meer weten over geldzaken in Zuid-Afrika?


Lees dan vóór vertrek onze valuta reisgids en ga onbezorgd op reis.

Lees de gids

Wilt u meer weten over hoe u deze valuta kunt bestellen en hoeveel u het beste kunt wisselen?

Meer valuta info