Bestel direct

Wisselkoers euro - Japanse yen

Alle gegevens over de euro-yenkoers, de laatste tarieven en de geschiedenis van de Japanse yen.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op woensdag, 19 juni 2024 16:51:54 CEST.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Inzicht in de euro - Japanse yen (JPY) wisselkoers ontwikkeling

De wisselkoers euro Japanse yen, technisch weergegeven met EUR/JPY, staat voor de hoeveelheid Japanse yen die u krijgt voor één euro. Japan speelt een belangrijke rol in de wereldeconomie, vandaar dat wisselkoers euro Japanse yen nauwlettend gevolgd wordt.

Een lage wisselkoers euro Japanse yen is nadelig wanneer u regelmatig met Japanse bedrijven zaken doet en importeert vanuit Japan. U heeft bij een lagere wisselkoers namelijk minder te besteden aangezien u minder Japanse yen voor uw euro krijgt. Uiteraard is dit bij een sterke euro ten opzichte van de yen wat leidt tot een hogere wisselkoers juist het tegenovergestelde. Dat is dan ook een goed moment wanneer u besluit een rondreis te maken door Japan, de vakantie pakt dan een stuk voordeliger uit!

Wisselkoers euro Japanse yen: de stand van zaken

De wisselkoers euro Japanse yen noteerde op 11 november 2015 een stand van 132,3110. Dat betekent dat u op die dag voor één euro ruim 132 Japanse yen terugkreeg. Dat is iets lager dan de koers exact een jaar daarvoor, op 11 november 2014 kreeg je 142,6 Japanse yen voor je euro. Eind december 2014 bereikte de wisselkoers het hoogste punt in de afgelopen vier jaar, de EUR/JPY noteerde op dat moment 1/149,7905.

Historische wisselkoers euro Japanse yen

De eerste wisselkoers euro Japanse yen stond bij de introductie van de euro genoteerd op 1/132,37. Het lijkt alsof er tussen januari 1999 en november 2015 niet veel veranderd is, gezien de bijna identieke wisselkoers op die momenten. Schommelingen zijn er echter wel degelijk geweest. Mede door de internetcrisis en de daarop volgende renteverlagingen in voornamelijk Europa en de VS daalde de euro flink in waarde waardoor de wisselkoers ten opzichte van de yen oktober 2000 een dieptepunt bereikte op 1/92,540.

Herstel van de euro

De jaren daarna werden die verhoudingen weer hersteld en nam de kracht van de euro toe, helemaal ten tijde van de kredietcrisis in Amerika. In juli 2008 noteerde de wisselkoers een historisch hoogtepunt op 1/167,890. De kredietcrisis raakte kort daarna echter ook Europa en de daaropvolgende schuldencrisis zorgde weer voor een depreciatie ten opzichte van de yen met een wisselkoers van 1/96,034 als laagtepunt in juli 2012. Mede ook omdat de economie in Azië de afgelopen jaren verslechterd is, is de waarde van de euro weer teruggekeerd op het niveau van voor de kredietcrisis.

Inzicht in de euro - Japanse yen (JPY) wisselkoers ontwikkeling

Wilt u euro's omwisselen naar Japanse yen?


Japanse yen kunt u gemakkelijk online bestellen. Alleen online profiteert u van een aantrekkelijke korting!

Yen bestellen
GWK Travelex heeft wisselkantoren in de grotere NS stations, stadscentra, Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Vind een wisselkantoor

De Japanse yen: een overzicht

De yen is, na de dollar en de euro, wereldwijd de meest gebruikte valuta in het internationale handelsverkeer. De Japanse munt wordt dan ook beschouwd als een belangrijke indicator voor hoe de Aziatische economie ervoor staat. Hoewel veel economen vinden dat de yen over het algemeen ondergewaardeerd is ten opzichte van andere valuta houden de financiële markten deze wisselkoers toch goed in de gaten.

Het ontstaan van de yen

In navolging van de meeste Europese landen stapte Japan richting het einde van de 19e eeuw ook over op een eenvoudig, herkenbaar betaalsysteem. Door de introductie van de yen in 1872 kon de Japanse bevolking vanaf dat moment met munten van 1, 100 en 1000 yen betalen. Doordat ook de yen gekoppeld werd aan de goudstandaard werd het mogelijk om een wisselkoers te bepalen voor het valutaverkeer met landen waarmee handel gedreven werd.

Koppelingen aan andere valuta

De yen kreeg het logischerwijs in de Tweede Wereldoorlog flink te verduren. Om de munt niet verder weg te laten zakken werd besloten de waarde van de yen ten opzichte van de dollar op 360 vast te zetten. Nadat Amerika in 1971 de gouden standaard losliet was het onvermijdelijk dat de yen weer in waarde daalde. Samen met het gegeven dat veel economen vonden dat de yen ondergewaardeerd werd steeg de Japanse export in de jaren zeventig tot grote hoogte. De oliecrises van 1979 en 1980 moesten eraan te pas komen om de export af te remmen en te laten dalen. Maar in de jaren daarna steeg de export weer. Om hier controle over te krijgen werd in 1985 het Plaza akkoord gesloten, waarbij de dollar werd gedevalueerd en bereikte de koers in 1987 een waarde van 128 yen voor 1 dollar. Sindsdien is de wisselkoers van de yen ten opzichte van andere valuta in rustiger vaarwater terecht gekomen.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een GWK wisselkantoor terecht.

Wilt u meer weten over geldzaken in Japan?


Lees dan vóór vertrek onze valuta reisgids en ga onbezorgd op reis.

Lees de gids

Wilt u meer weten over hoe u deze valuta kunt bestellen en hoeveel u het beste kunt wisselen?

Meer valuta info